Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Raje imam policiste kot ekonomiste

Najnovejše teze medijsko zelo zastopanih profesorjev ekonomije mnoge, ki delamo z realnim gospodarstvom, čudijo. Vtis ni le takšen, da gledajo s Kardeljeve ploščadi gospodarstvo zelo od daleč, temveč tudi, da necelovite podatke prilagajajo svojim vnaprej postavljenim tezam. Zadnji takšni primeri so izjave profesorjev dr. Jožeta Mencingerja, dr. Maksa Tajnikarja in dr. Jožeta P. Damijana.

Odziv na DigitAgendo sredi februarja

Sredi februarja bo znan odziv Vlade RS na priporočila iz DigitAgende, sporočajo z ministrstva za javno upravo, ki koordinira predloge za izboljšanje poslovnega okolja in višjo konkurenčnost.

Arhiv: Tudi v Posavju možnosti za program strojni tehnik

OZ Posavje, Šolski center Sevnica in 19 podjetij s področja kovinske panoge so uspeli pridobiti v to regijo triletni program strojni tehnik.

Arhiv: 15–20 strojnih tehnikov z Gimnazije v Tolminu

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo, da se prihodnje šolsko leto prične izvajati program strojni tehnik tudi na Gimnaziji v Tolminu.

Arhiv: Zelena luč za vajeništvo na vladi

Vajeništvo bomo začeli poskusno uvajati že v šolskem letu 2017/2018. Za prvo leto se načrtuje vključevanje vajencev v štiri programe srednjega poklicnega izobraževanja in sicer: oblikovalec kovin-orodjar, mizar, kamnosek in gastronom hotelir.

Arhiv: GZS aktivno vključena v SRIP

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v kot prijavitelj prejela sklepa o dodelitvi sredstev dvema strateško – inovacijskim partnerstvom (SRIP).

Učinki zdravstvene reforme nejasni

Ali več denarja za zdravstvo pomeni tudi rešitev ključnih problemov? Zdravstvena reforma naj bi po obljubah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc skrajšala čakalne vrste. Ali to pomeni, da bo zdravstvo bistveno bolje organizirano?

Nadzor na schengenskih notranjih mejah zavira konkurenčnost evropskega gospodarstva

Današnje priporočilo Evropske komisije, da za tri mesece podaljša začasni nadzor na nekaterih notranjih mejah v petih državah EU – med drugim tudi na meji med Avstrijo in Slovenijo, nikakor ne prispeva k ohranitvi in krepitvi konkurenčnih prednosti EU. Še naprej spodkopava temelje enotnega sistema EU in njenih vrednot, namreč prost pretok ljudi, blaga in storitev ter kapitala.

GZS aktivno vključena v SRIP

Ljubljana, 26. januarja 2017 – Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v kot prijavitelj prejela sklepa o dodelitvi sredstev dvema strateško – inovacijskim partnerstvom (SRIP), poleg tega sta sklep dobili še Štajerska gospodarska zbornica in Turistično gostinska zbornica Slovenije kot sestavna dela sistema GZS. GZS bo v ostalih sripih aktivno sodelovala.

Zakon o investicijah intenzivno v pripravi

Po objavi kanadskega avtomobilskega giganta Magna International, da bo začela s prvo fazo investicije v Sloveniji, to je ličarskega obrata, se intenzivno pripravlja tudi zakon o spodbujanju investicij.