Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Iz letne konference malih in srednje velikih podjetij, Vilnius, Litva, 25. do 26. november 2013

    25. in 26. novembra je v Vilniusu (Litva) potekala letna konferenca, ki je namenjena srednjim in malim podjetjem in je že druga zapored v organizaciji Evropske komisije. GeneralnI direktor DG Enterprise iz Bruslja je na njej izpostavil, da mora princip Think small first priti v srce vladnih struktur vsake države. Še vedno je za mala podjetja zelo pomemben dostop do financ, kar je vzpostavljeno s programom COSME, HORIZON 2020, preko strukturnih skladov, zelo pomembno pa je, kako bodo ti inštrumenti tudi dejansko implementirani v praksi. Po mnenju g. Tajanija, podpredsednika Evropske komisije, bo potrebno Akt za mala podjetja v prihodnosti prenoviti. Na konferenci je bila predstavljena implementacija SME testa s strani EUROCHAMBERSa.

    In še nekaj povzetkov konkretnih izjav govornikov:

    • podjetnica iz Švedske plača banki kot malo podjetje 3% več obresti kot veliko podjetje, da sploh dobi kredit
    • 900 je zaposlenih v DG Enterprise and Industry v Bruslju, od tega samo 10 zaposlenih dela za srednja in mala podjetja
    • pet let je že od lansiranja Akta za mala podjetja, podjetniki pričakujejo sedaj AKCIJO NE SAMO BESED od Evropske komisije

    V okviru konference so bile podeljene tudi nagrade. Glavno nagrado je dobila Gospodarska zbornica iz Latvije, kjer so že leta 2010 vzpostavili posebno davčno stopnjo in enostavnejše davčno okolje za mikro podjetja, s čimer so pospešili rast mikro podjetij v Latviji.

    Fotogalerija





     

    Arhivi