Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Sprememba najnižjih osnovnih plač po kolektivni pogodbi med delavci in družbami drobnega gospodarstva

    V skladu s 4 odstavkom 1. točke Tarifne priloge Kolektivne pogodbe med delavci in družbami drobnega gospodarstva, se vrednosti najnižjih osnovnih plač po tej kolektivni pogodbi v mesecu februarju tekočega koledarskega leta povečajo v višini povprečne letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin preteklega leta glede na predpreteklo leto v RS. Ta za leto 2018 znaša 1,7 %, zato se vrednosti najnižjih osnovnih plač po tej kolektivni pogodbi od 01.02. 2019 povečajo za 1,7 %. Vrednosti se uporabijo pri obračunu plače za februar 2019 v marcu 2019.

    Arhiv: Spodbude za certifikate kakovosti in zaščito intelektualne lastnine

    Arhiv: Spodbude za certifikate kakovosti in zaščito intelektualne lastnine

    Slovenski podjetniški sklad je v Ur. L. RS št. 5/2019 in na spletni strani SPS-a, objavil prva dva javna poziva za vavčerje: Vavčer za certifikate kakovosti in Vavčer za zaščito intelektualne lastnine. Javne pozive za vavčerje z drugimi različnimi vsebinami bo SPS objavljal postopoma. V februarju 2019 bodo predvidoma objavljeni vavčerji za pomoč pri internacionalizaciji.

    Arhiv: Slovenski proizvajalec nudi možnost poslovnega sodelovanja serviserjem motornih vozil

    Podjetje Argas d.o.o., slovenski proizvajalec sistema za gašenje prevoznih sredstev, išče serviserje motornih vozil za poslovno sodelovanje. Vabi vse, ki želite razširiti svojo ponudbo storitev in svojim strankam ponuditi tudi možnost vgradnje in servisiranja sistema za gašenje v vozila.

    Arhiv: Podjetja in samostojni podjetniki, ki dajejo v promet manj kot 15.000 kg embalaže letno, morajo ARSO poročati do 31. 3. 2019

    Do 31. 3. 2019 morajo embalerji in pridobitelji embaliranega blaga ter proizvajalci in pridobitelji t. i. servisne embalaže, ki jo dajejo v promet v Republiki Sloveniji, poročati o količinah embalaže dane v promet za leto 2018. Distributerji zelo lahkih nosilnih plastičnih vrečk pa morajo poročati o številu teh vrečk, ki so jih prodali kot nosilne vrečke za pakirane izdelke, ne pa za nepakirana živila, za kar so prvotno namenjene. Sprememba Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, ki je pričela veljati 8. 7. 2017 (Uradni list RS 35/17), je uvedla obveznost vpisa v evidenco za podjetja, ki dajejo embalažo v promet in niso plačniki okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže (vsi, ki dajejo v promet do 15.000 kg embalaže letno).

    Arhiv: Spodbude malih vrednosti za mikro, mala in srednje velika podjetja

    Slovenski podjetniški sklad uvaja v letu 2019 nov program spodbud malih vrednosti za mikro, mala in srednje velika podjetja – t.i. VAVČERJE. MSP-jem bo omogočil bistveno poenostavljen dostop do sofinanciranja posameznih storitev, s pomočjo katerih bodo krepila svojo konkurenčnost in kompetence.

    Arhiv: Vabljeni na svetovni vrh za podjetništvo

    Slovenija je bila na preteklih srečanjih GES dobro zastopana. V upanju, da se bo ta trend z močno predstavitvijo nadaljeval tudi v letu 2019, Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani vabi podjetnike s projektom pripravljenim za potencialne vlagatelje in socialna podjetja z zanimivimi rešitvami, ki iščejo priložnosti za mednarodno širitev.

    Arhiv: Spremembe rokovanja s plastičnimi vrečkami po 1.1.2019

    S 1.1.2019 vstopajo v veljavo nove obveznosti zavezancev, ki dajejo na trg manj kot 15.000 kg embalaže letno. Poleg vpisa v evidenco oseb, ki dajejo embalažo v promet, so morali ti zavezanci že za leto 2018 voditi evidence o dajanju embalaže v promet. Do najpozneje 31. marca 2019 morajo o tem tudi poročati ministrstvu v pisni ali elektronski obliki. Nove zahteve in omejitve morajo s 1.1.2019 upoštevati tudi distributerji, ki potrošnikom ponujajo plastične nosilne vrečke na prodajnem mestu blaga ali izdelkov. Ti morajo zagotoviti, da plastične nosilne vrečke na prodajnem mestu blaga ali izdelkov potrošnikom niso več na voljo brezplačno. Distributer mora prodajno mesto ali mesto ponudbe plastičnih nosilnih vrečk opremiti s cenami vrečk v skladu z zakonom, ki ureja varstvo potrošnikov. Distributer na prodajnem mestu lahko brezplačno zamenja odpadno plastično nosilno vrečko, če je slednjo, potrošnik kupil točno pri tem distributerju, za enako novo plastično vrečko. O tem mora potrošnike obveščati s pisnim obvestilom na prodajnem mestu. Distributer mora tako zbrano odpadno embalažo, ne glede na njeno količino, oddati družbi za ravnanje z odpadno embalažo. Distributer lahko še vedno ponuja potrošnikom brezplačno, zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za embaliranje živil, ki niso pred pakirana, kot so zlasti sadje, zelenjava, ribe, meso in mesni izdelki, mlečni izdelki, sveže pripravljeni sendviči in druga sveže pripravljena živila, ki niso pred pakirana. Distributer mora potrošnike o tem obveščati s pisnim obvestilom na vsakem mestu ponudbe takih živil, na katerem so potrošnikom na voljo tudi take zelo lahko plastične nosilne vrečke. Če distributerji prodajajo zelo lahke plastične nosilne vrečke za živila, ki so pred pakirana, ali za neživilske proizvode, mora o njihovem številu voditi evidence in tem tudi poročati ministrstvu. Dodatne informacije antonija.cerar@gzs.si ali 01/58 98 196 in janja.leban@gzs.si ali 01/58 98 193.

    Arhiv: Skupni sporazum o pogojih in višini tarife pri uporabi avtorsko varovanih del iz repertoarja IPF, k.o. za področje trgovskih centrov, blagovnih centrov, prodajaln, tržnic in bencinskih črpalk

    V Uradnem listu RS, št. 81, z dne 14. decembra je bil objavljen Sporazum o višini tarife pri uporabi avtorsko varovanih del iz repertoarja IPF, k.o. za področje trgovskih centrov, blagovnih centrov, prodajaln, tržnic in bencinskih črpalk, uporablja pa se od 1. 1. 2019 do 31. 12. 2024. Višine tarif, popuste ob večjem številu prodajaln, ter možnosti dogovorov s podjetjem IPF k.o., najdete na povezavi TUKAJ.

    Arhiv: Poziv k posredovanju predlogov za podelitev priznanja Pomladni veter 2019

    Priznanje "Pomladni veter" bo letos že šesto leto zapored GZS-Podjetniško trgovska zbornica podelila na 6. Konferenci za mala in srednja podjetja. Vabimo člane GZS in združenja, sekcije zbornice znotraj GZS, da podajo predloge za podelitev priznanja ustanovi, organizaciji, družbi ali posamezniku, ki je po njihovem mnenju največ prispeval k spodbujanju podjetništva in zdravega podjetniškega okolja v Sloveniji. Vaše cenjene predloge pričakujemo najkasneje do petka 15. 2. 2019, na e-naslov: ptz@gzs.si.

    Arhiv: Ugodni viri financiranja mikro, malim ter start up podjetjem

    Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis P7 – Mikrokrediti 2019. Namen produkta je neposredno zagotavljanje ugodnih virov financiranja mikro, malim ter start up podjetjem. Podjetja lahko preko SPS-a na hiter in enostaven način dostopajo do mikrokreditov, brez stroškov odobritve.

    Arhivi