Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Imate vprašanja za strokovnjaka z davčnega ali računovodskega področja?

    Ali imate kakšno računovodsko vprašanje? Morda potrebujete davčni nasvet? Na računovodskem servisu Unija XS vam bodo z veseljem pomagali saj so partnerji GZS PTZ in skupaj želimo za vas pripraviti učinkovito delavnico. Vaše dileme bomo razrešili tako, da bomo odgovore na vaša vprašanja predstavili na Podjetniških klepetih za posameznike ali specifično sekcijo/združenje , kjer bomo potem lahko še dodatno poklepetali in pogledali konkretne primere iz prakse. Pozivamo vse člane in predsednike sekcij/združenj, da pripravijo vprašanja in nam jih pošljejo na naslov ptz@gzs.si, najkasneje do 1. julija 2019. Jeseni bomo za vas organizirali delavnice, kjer se bomo lahko posvetili posameznemu področju ali organizirali splošno delavnico za vse člane.

    Arhiv: Prva generacija mestnih menedžerjev je uspešno zaključila izobraževanje

    Oživljanje mestnih in vaških jeder po konceptu modela TCM (Town centre management), ki ga je slovenskih občinam v letu 2011 predstavila GZS Podjetniško trgovska zbornica, se uspešno nadaljuje. V četrtek 13. junija so bili podeljeni prvi certifikati Fakultete DOBA za program izobraževanja mestnih menedžerjev, ki ga podpirata Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo in Javna Agencija SPIRIT. Udeleženih je bilo 23 predstavnikov slovenskih občin, institucij in razvojnih agencij, ki na lokalnih področjih že vzpostavljajo mestni marketing. Izobraževanje je prineslo tudi kopico novih poznanstev in izmenjave dobrih in slabih praks, česar si želijo deliti tudi v bodoče. Država vseslovenski projekt TCM podpira in že razmišlja o nadaljevalnih ukrepih.

    Arhiv: Uredba o embalaži in odpadni embalaži - zbiramo pripombe

    Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo poslalo osnutek Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Predlog med drugim predvideva ukinitev količinskega praga dajanja embalaže v promet za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Uredba se nanaša na vso odpadno embalažo, ki nastane na območju RS v industriji, obrti, trgovini, storitvenih in drugih dejavnostih, gospodinjstvih ali drugod, ne glede na embalažni material, če za posamezno vrsto odpadne embalaže ali posamezno ravnanje z odpadno embalažo poseben predpis ne določa drugače. Pripombe v zvezi s predlogom uredbe lahko pošljete do 8. 7. 2019 na naslov ptz@gzs.si. Utemeljene pripombe članov bomo združene posredovali pristojnim v obravnavo.

    Arhiv: Sprememba Zakona o centralnem kreditnem registru - v javni obravnavi

    V javni obravnavi je predlog Sprememb in dopolnitev Zakona o centralnem kreditnem registru. Poglavitna cilja predloga zakona sta: - učinkovitejše ocenjevanje in obvladovanje kreditnega tveganja pri kreditodajalcih, ki sklepajo kreditne posle s fizičnimi osebami; - odprava pomanjkljivosti ZCKR, ki jih je Banka Slovenije kot upravljavec centralnega kreditnega registra in sistema izmenjave informacij zaznala pri dosedanjem izvajanju zakona. S predlagano spremembo se širi krog kreditodajalcev, ki obvezno sporočajo podatke v centralni kreditni register, tudi na subjekte, ki imajo po obstoječi pravni ureditvi lahko status vključenih dajalcev kreditov. Vabimo vas, da svoje predloge in pripombe v zvezi s predlagano spremembo pošljete najkasneje do 20.6.2019 na naslov ptz@gzs.si. Združene in utemeljene pripombe članov bomo posredovali pristojnim v obravnavo.

    Arhiv: Spremembe Zakona o varstvu okolja - javna razprava

    V javni obravnavi je predlog spremembe Zakona o varstvu okolja. S predlagano spremembo veljavne ureditve se posega v obstoječo pravno ureditev toliko, kolikor to zahteva prenos Direktive 2018/851/EU. Zaradi načela varstva legalitete so splošne določbe o odpadkih iz podzakonskih predpisov, zlasti iz Uredbe o odpadkih, dvignjene na nivo zakona. Vabimo vas, da svoje predloge in pripombe v zvezi s predlagano spremembo pošljete najkasneje do 20.6.2019 na naslov ptz@gzs.si. združene in utemeljene pripombe članov bomo posredovali pristojnim v obravnavo.

    Arhiv: Komisijska prodaja in davčno potrjevanje računov

    Finančna uprava RS je dopolnila pojasnila v zvezi z davčnim potrjevanjem računov v delu, ki se nanaša na primere komisijske prodaje. V pojasnilu navaja kaj je treba upoštevati glede davčnega potrjevanja računov in katere račune za opravljeno dobavo mora davčni zavezanec izdati po DDV zakonodaji.

    Arhiv:  Certifikat za izobraževanje trgovskih agentov po IUCAB standardih

    Arhiv: Certifikat za izobraževanje trgovskih agentov po IUCAB standardih

    Združenje trgovskih agentov, ki deluje v okviru GZS Podjetniško trgovske zbornice, je v okviru 66. Delegates Meeting (Valencia, Španija) združenja trgovskih agentov IUCAB, ki ima tradicijo že od leta 1953, prejelo Certifikat za izobraževanje trgovskih agentov po IUCAB standardih. Certifikat sta 31. maja 2019 prevzeli direktorica PTZ, mag. Vida Kožar in predsednica ZTAS, ga. Damjana Sever (BTL Marketing, d.o.o.).

    Arhiv: Sredstva za krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih preko showroomov

    SPIRIT Slovenija je objavil razpis za krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih preko showroomov. Preko razpisa bodo sofinancirani upravičeni stroški za krepitev trženja blagovnih znamk preko showroomov na tujih trgih. Cilj javnega razpisa je podpreti najmanj 47 mikro, malih in srednje velikih podjetij do leta 2023 s sedežem v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. Predvideni so štirje roki za oddajo vlog, in sicer 30. 9. 2019, 30. 9. 2020, 30. 9. 2021 in 30. 9. 2022.

    Arhivi