Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Smernice za paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu

  Vlada je na na seji 23. marca sprejela Smernice z naborom ukrepov za omilitev posledic "korona" epidemije za državljane in gospodarstvo, ki so podlaga za pripravo t.i. zakonskega protikorona paketa.

  Zapisnik 1. izredne seje UO PTZ

  Upravni odbor PTZ se je v luči izrednih razmer 17. marca letos sestal na izredni seji in oblikoval predloge ukrepov za blažitev posledic korona virusa.

  Skupaj ohranimo zaposlitve

  Zavedamo se pomena dolgoročne zaposlenosti in pomena delovne aktivnosti prebivalstva. Zato Upravni odbor Podjetniško trgovske zbornice predlaga Vladi RS, da gospodarstvu, v smislu bodočega zagotavljanja delovnih mest, omogoči nadaljevanje aktivnosti tudi po končani ogroženosti širjenja virusa. Pričakujemo, da bo država pri sprejemanju vseh ukrepov v zvezi z epidemijo in kasneje ob ponovnem vzpostavljanju gospodarstva posebej upoštevala posebnosti mikro, malih in srednjih podjetij, zadrug in samostojnih podjetnikov, saj le-ti ukrepe in posledice obvladujejo na specifičen način.

  Arhiv: Ukrepi na področju plač in prispevkov

  Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov. Zakon uvaja možnost delnega povračila nadomestila plače v primeru začasnega čakanja na delo, povračilo celotnega nadomestila plače v primeru individualno odrejene karantene in odlog plačila prispevkov za samozaposlene.

  Arhiv: Garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere - P1 plus 2020

  Slovenski podjetniški sklad je objavil razpis P1 plus 2020 – Garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere. Z zaradi blažitev posledic koronavirusa pa je razpis letos še dodatno prilagojen.

  Arhiv: Interventni zakon za odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb

  Državni zbor RS je sprejel Interventni zakon za odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb. Podjetjem in s.p.-jem omogoča odlog obveznosti za 12 mesecev. Odlog uredita v dogovoru posojilojemalec, ki izpolnjuje pogoje in banka.

  Arhiv: Dopolnjena informacija Pravice in obveznosti iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin

  Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve je objavilo dopolnjen dokument s ključnimi informacijami in odgovori na pogosta vprašanja glede uveljavljanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja v času posebnih okoliščin zaradi zmanjšanja širjenja koronavirusa SARS-CoV-2.

  Arhiv: Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa

  Državni zbor je sprejel nekaj interventnih zakonov s katerim podaljšuje roke za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil.

  Arhiv: Vlada predlaga odlog plačila obveznosti kreditojemalcev

  Z namenom blažitve posledic epidemije je vlada sprejela predlog Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, s katerim se kreditojemalcem, ki zaradi negativnih učinkov epidemije ne bodo mogli poravnavati svojih obveznosti iz kreditnih pogodb, omogoči odlog vračila za 12 mesecev.

  Arhivi