Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Delegacija GZS PTZ ZMTS, CEMP in SPOT točke

    Člani izvršilnega odbora Združenja malih trgovcev Slovenije (v nadaljevanju ZMTS) so v sodelovanju z oddelkom za mednarodno poslovanje (CEMP) in SPOT točko (pod okriljem Javne Agencije SPIRIT) organizirali sedaj že tradicionalno delegacijo Balkan - tokrat v BiH. Srečali so se z ekonomskim svetovalcem v Sarajevu in obiskali Mostarski sejem, kjer so bila dogovorjena B2B srečanja med predstavniki posameznih podjetij. Delegacija pa je vedno tudi način, da se predstavniki podjetij bolje spoznajo in so posli lahko uspešnejši.

    Arhiv: Sprejet Pravilnik o pristojbinah medicinskih pripomočkov

    Danes 15. aprila 2019 je bil na podlagi tretjega odstavka 62. člena Zakona o medicinskih pripomočkih (Uradni list RS, št. 98/09) sprejet Pravilnik o pristojbinah na področju medicinskih pripomočkov, ki ga izdaja minister za zdravje. S tem pravilnikom se določa vrsta in višina pristojbin, ki jih v skladu z Zakonom o medicinskih pripomočkih (Uradni list RS, št. 98/09; v nadaljnjem besedilu: zakon), plača predlagatelj zadevnega postopka Javni agenciji Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (v nadaljnjem besedilu: JAZMP), in sicer: 1. letne pristojbine za spremljanja izvajanja postopkov ugotavljanja skladnosti in izpolnjevanja pogojev priglašenih organov, 2. pristojbine za postopek razvrstitve izdelka med medicinske pripomočke, 3. pristojbine za postopek imenovanja priglašenega organa na področju medicinskih pripomočkov, 4. pristojbine za postopek priglasitve klinične raziskave in študije ovrednotenja delovanja IVD na področju medicinskih pripomočkov oziroma njene spremembe, 5. pristojbine za vpis medicinskega pripomočka v register medicinskih pripomočkov oziroma spremembo vpisa, 6. pristojbine za opravljanje dejavnosti na področju medicinskih pripomočkov, 7. pristojbine za izdajo izjave o prosti prodaji medicinskega pripomočka, 8. pristojbine za strokovno svetovanje pri prevodu navodila za uporabo in označevanje medicinskega pripomočka, razmejitev med medicinskimi pripomočki in drugimi izdelki ter razvrstitev medicinskega pripomočka v ustrezen razred.

    Arhiv: Sprememba šifre dejavnosti - zobni laboratoriji

    Ob spremembi Pravilnika o vrstah zdravstvene dejavnosti, se je šifra dejavnosti za zobne laboratorije spremenila, kar pomeni, da morajo že obstoječi laboratoriji, spremeniti svojo šifro dejavnosti in to v čim krajšem roku. ZZDej v prvem odstavku 39. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 64/17; v nadaljnjem besedilu: ZZDej – K) določa, da morajo vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki so pridobili dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti pred uveljavitvijo ZZDej (17. 12. 2017) ali po petem odstavku tega člena oziroma so bili vpisani v register zasebnih zdravstvenih delavcev pred uveljavitvijo tega zakona (17. 12. 2017) ali po devetem odstavku tega člena, morajo v šestih mesecih od uveljavitve Pravilnika, vložiti vlogo za uskladitev vrste zdravstvene dejavnosti, za katero imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti oziroma za uskladitev vpisa v register zasebnih zdravstvenih delavcev z vrstami zdravstvene dejavnosti, kot so določene v predpisu iz tretjega odstavka 3.a člena zakona.

    Arhiv: Volitve v organe GZS PTZ

    V času med 23. in 30. aprilom 2019 bodo potekale volitve v organe GZS oz. v okviru naše zbornice v upravni odbor PTZ. Volilna komisija je na svoji 1. seji dne 9. aprila 2019 pregledala vse prispele kandidature. Ugotovila je, da je prispelo 23 kandidatur za člane upravnega odbora (v UO PTZ je sicer 20 mest) in 7 kandidatur za predstavnike v Skupščini GZS (PTZ ima sicer pet mest). Volilna komisija PTZ je obravnavala in sprejela vse prispele kandidature in določila volilne liste. Glasovnice boste prejeli po pošti. Pozivamo vas, da se volitev udeležite.

    Arhiv: Avtoservisi in avtohiše: obdavčitev, računovodenje ter poslovni vidiki vozil in popravil

    Avtoservisi in avtohiše so dejavnosti, ki imajo svojevrstno računovodenje, obdavčitev in druge poslovne obravnave vozil in storitev v zvezi z njimi. Pri davčnih pregledih je ugotovljenih veliko nepravilnosti pri vodenju evidenc in obračunih testnih, nadomestnih, promocijskih vozil, pri evidentiranju rezervnih delov, servisov … Kaj morate imeti in kaj morate poznati? Na seminarju bodo predstavljeni davčni, računovodski in poslovni vidiki na tem specifičnem področju.

    Arhiv: Odprti javni pozivi za vavčerje

    Slovenski podjetniški sklad podjetjem omogoča pridobitev vavčerjev, ki so so enostavne spodbude malih vrednosti in jih lahko koristijo mikro mala in srednje velika podjetja (MSP). MSP lahko preko vavčerjev hitro in enostavno pridobijo nepovratna sredstva v višini 60 % upravičenih stroškov za različne vsebine oz. od min. 500 EUR do največ 9.999 EUR za posamezni vavčer. Skupna višina vavčerjev, ki jih lahko podjetje koristi je 30.000 EUR/letno. Rokov za prijave ni, obravnava vlog oddanih na javne pozive je HITRA! Nepovratna sredstva so razpisana za različne namene.

    Arhiv: Novi vavčerji za digitalizacijo

    Arhiv: Novi vavčerji za digitalizacijo

    Slovenski podjetniški sklad je objavil tri nove javne pozive, ki se nanašajo na DIGITALIZACJO! Podjetja bodo v okviru vavčerjev za digitalizacijo lahko pridobila Vavčer za pripravo digitalne strategije, Vavčer za digitalni marketing in Vavčer za dvig digitalnih kompetenc.

    Arhiv: Ugodni viri financiranja mikro, malim ter start up podjetjem

    Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis P7-2 2019 – Mikrokrediti, katerega razpisuje iz sredstev Sklada skladov SID BANKE. Namen produkta je neposredno zagotavljanje ugodnih virov financiranja mikro, malim ter start up podjetjem. Podjetja lahko preko SPSa na hiter in enostaven način dostopajo do mikrokreditov in brez stroškov odobritve

    Arhiv: Nepovratna sredstva - nakup in vgradnja naprav za proizvodnjo električne energije

    Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo javni razpis za dodelitev finančnih spodbud (nepovratnih sredstev) za sofinanciranje nakupa in vgradnje naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, kar vključuje tudi nakup in vgradnjo tovrstnih naprav za namen samooskrbe z električno energijo ter hranilnikov energije. Prijavitelji po tem razpisu so lahko gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki. Roki za oddajo vlog so: 26. 4. 2019, 26. 7. 2019, 28. 2. 2020, 25. 9. 2020. Razpis je odprt do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 9. 2020.

    Arhiv: S 6. MSP konference - Skupaj v digitalno podjetništvo

    Za nami je že šesta mednarodna konferenci MSP. Ugledni gostje so udeležencem predstavili: - vire financiranja, ki so na voljo za MSP ; - priložnostih, ki jih MSP nudijo Blokchain tehnologije; - obveznosti, ki jih imate po GDPR in orodjih, gradivih ter pripomočkih, ki jih lahko uporabite za uskladitev poslovanja. Udeleženci in vsi, ki zaradi drugih obveznosti uporabnim vsebinam niste uspeli prisluhniti, lahko dostopate do predstavitev na naši spletni strani.

    Arhivi