Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Višina plačevanja nadomestil za uporabo avtorsko varovane glasbe v prodajalnah - SAZAS

    Člane GZS PTZ seznanjamo, da je Vrhovno sodišče RS izdalo odločbo, ki se nanaša na vprašanje valorizacije tarife po Pravilniku o javni priobčitvi glasbenih del kolektivne organizacije SAZAS iz leta 2006.

    Iz zgoraj navedene odločbe izhaja, da normativni del Pravilnika o javni priobčitvi glasbenih del, sprejet v letu 1998, ob takratni uveljavitvi ZASP-B ni bil sestavni del veljavne tarife, na katerega je podal soglasje tudi Urad RS za intelektualno lastnino, in tako posledično ni postal sestavni del skupnega sporazuma. Po mnenju sodišča tak akt torej ne more imeti učinka skupnega sporazuma, ki je bil po tedaj veljavni zakonski ureditvi podlaga za zaračunavanje nadomestila za uporabo avtorskih del. To pomeni, da tarifa iz leta 2006 ni bila sprejeta po postopku, kot ga je predvidel zakon, zato ne more imeti pravne veljave, saj je bila sprejeta enostransko in zato ne velja. Če bi SAZAS menil, da so veljavne tarife prenizke, bi lahko sprožil ustrezni postopek po takrat veljavni zakonodaji. Revalorizacije zneskov SAZAS torej ni uveljavljal letno in je po mnenju Vrhovnega sodišča tudi sedaj ne more uveljavljati za desetletno obdobje v enkratnem znesku na škodo uporabnikov. Po mnenju Vrhovnega sodišča RS SAZAS tako ni izkazal, da bi uporabil zakonsko predvidena sredstva za spremembo tarife, do spremembe tarife pa tudi ni prišlo zaradi morebitne blokade nasprotne strani (torej strani uporabnikov).

    Iz odločbe VS torej izhaja, da je veljavna tarifa SAZAS po Pravilniku o javni priobčitvi glasbenih del iz leta 1998.

    Na podlagi navedenega članom predlagamo, da si preberete odločbo Vrhovnega sodišča RS in da preverite, na podlagi katere tarife, (tarife SAZAS iz leta 1998 ali tarife SAZAS iz leta 2006) plačujete nadomestila za uporabo avtorsko varovanih del za predvajanje avtorsko varovane glasbe v prodajalnah.

    Povezave za tarife SAZAS:
    • Tarifa SAZAS-a iz leta 1998:

    • Tarifa SAZAS-a iz leta 2006:

    STROKOVNA SLUŽBA PTZ

    Fotogalerija





     

    Arhivi