Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju

    Vlada RS je na spletnih straneh objavila Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (v nadaljevanju Predlog), v katerem so med drugim predvidene naslednje spremembe:

    -    s predlagano spremembo 143. člena veljavnega Zakona je določeno, da mora s predlogom prisilne poravnave dolžnik upnikom ponuditi najmanj 30 odstotno poplačilo v obdobju, ki ne sme biti daljše od osmih let.
    -    S predlagano spremembo 172. člena veljavnega Zakona se določita dodatna razloga za ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave, in sicer če insolventni dolžnik ravna v nasprotju z novim 151.a členom ali če za več kot 15 dni zamudi s plačilom plač delavcem do višine minimalne plače ali s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora izplačevalec obračunati ali plačati hkrati s plačilom plač delavcem, razen če je bilo plačilo teh davkov in prispevkov odloženo v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek.
    -    S predlagano spremembo 82. člena Veljavnega Zakona mora biti zahteva za dovolitev spremembe načrta finančnega prestrukturiranja vložena v treh mesecih od začetka postopka prisilne poravnave.
    -    V Predlogu sta dodana nov 199.b člen, ki ureja posebna pravila o povečanju osnovnega kapitala z novimi stvarnimi vložki in nov 199.c člen, ki ureja prenos vodenja poslov insolventnega dolžnika na vplačnika novih delnic.
    -    S predlagano dopolnitvijo 200. člena je določeno, da upnik nima pravice glasovati o prisilni poravnavi glede nobene terjatve, če ima v razmerju do insolventnega dolžnika položaj povezane družbe po 527. členu ZGD-1 ali položaj ožje povezane osebe.
    -    V predlaganem novem 4.7 oddelku: Postopek poenostavljane prisilne poravnave so določena nova pravila o poenostavljeni prisilni poravnavi, ki jo je dovoljeno voditi:
     

    o    nad gospodarsko družbo, ki se po drugem odstavku 55. člena ZGD-1 razvršča med mikro družbe in
    o    nad podjetnikom, ki ustreza merilom iz prve in druge alineje drugega odstavka 55. člena ZGD-1.

    V kolikor imate na objavljen predlog Zakona pripombe, vas zanje vljudno prosimo do torka, 17.1.2012 na: polona.mezan@gzs.si

     

     


    Pripeti dokumenti

    Fotogalerija





     

    Arhivi