Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Poljska - Zakaj se je uspešno izognila krizi?

    Na seji upravnega odbora GZS-PTZ, dne 29.11.2011 je ga. Bogumila Plachtej Pavlin, ekonomska svetnica Veleposlaništva republike Poljske v Ljubljani predstavila ukrepe, ki so pripomogli, da svetovna kriza ob koncu preteklega desetletja ni prizadela poljskega gospodarstva v (pre)veliki meri. 
     
    Recesiji se je Poljska izognila predvsem na račun domačega povpraševanja ter finančnih sredstev, ki jih koristi na račun evropskih skladov in tujih vlagateljev. Tujim vlagateljem namreč Poljska predstavlja enega najbolj zanimivih trgov v svetovnem merilu.  
    Poljska s svojim 38-milijonskim notranjim trgom, zanimivo geografsko lego, ki omogoča sodelovanje s širšo regijo Vzhodne Evrope, Južnega Kavkaza in Srednje Azije, nenazadnje pa tudi s štirinajstimi posebnimi ekonomskimi območji, lahko predstavlja poslovni izziv tudi za slovenska podjetja.
     
    Bruto nacionalni dohodek na Poljskega prebivalca se je v obdobju 2005 do 2010 zvišal kar za 29 odstotkov. V minulem letu je rast BDP-ja znašala 4 % in tudi napovedi za prihodnjih nekaj let predvidevajo okoli 3-4-odstotno rast, ki je posledica krepitve zunanje trgovine in domačega povpraševanja.
     
    Kot glavne spodbujevalce gospodarske rasti analitiki omenjajo (poleg zasebnega in naložbenega povpraševanja) tudi neodvisnost Poljske od tujih posojil, predvsem pa uspešno pridobivanje finančnih sredstev s strani Evropske unije.
     
    Zanimanje tujih vlagateljev za Poljsko se je v letu 2011 ponovno povečalo, saj je vrednost tujih naložb do konca septembra presegla 7,6 mlrd EUR, do konca leta pa naj bi dosegla 10 mlrd EUR.
     
    Poljska ima na razpolago ogromne vsote denarja, pretežno iz skladov EU, za vzpostavitev infrastrukturnega, predvsem cestnega omrežja.  Ministrstvo za infrastrukturo je v letu 2011 namenilo 9 mlrd evrov za cestno gradnjo, v letu 2012 7 mrd evrov, 2013 pa še 3,5 mlrd evrov. Sredstva so namenjena predvsem zaključku projektov, ki so se pričeli v obdobju 2009-2010. Podeljena je že večina (95. odstotkov) sredstev v okviru programa. Kar ima za posledico, da gradbeni sektor na Poljskem ni bil prizadet, kot v ostalih državah EU, temveč celo raste.
     
    Razvoj človeških virov je nujen za doseganje večje rasti in konkurenčnosti gospodarstva za večjo blaginjo prebivalstva. Iz tega izhodišča morajo aktivnosti na področju človeških virov poiskati rešitve in jih udejanjiti.
    Poljska je do zdaj za ta namen porabila 61. odstotkov predvidenih sredstev (od 10 mlrd EUR) namenjenih za izobraževanje, kohezijo, izključene in depreviligirane skupine, strukturne spremembe na trgu dela, programe dodatnih izobraževanj in izpopolnjevanje kvalifikacij.
     
    Veliko sredstev namenjajo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije in regionalnega razvoja predvsem severne in vzhodne Poljske.
     
    Tudi Poljska pa se sooča s problemom izvedbe pokoljninske reforme, ki predvideva izpolnitev pogojev za upokojitev pri 67 letih za moške in 65 letih za ženske. Vlada pripravlja reformo javne uprave in krčenje javne porabe.
     
    Za začetek prihodnjega leta je napovedala obisk Poljske gospodarske delegacije v Sloveniji in slovenska podjetja povabila, da izkoristijo priložnost, da z njimi vzpostavijo sodelovanje.

     

    Fotogalerija





     

    Arhivi