Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Podjetniško trgovska zbrnica ustanovila novo Združenje cvetličarjev in vrtnarjev Slovenije

    Podjetniško trgovska zbornica (PTZ) jeustanovila novo Združenjecvetličarjev in vrtnarjev Slovenije. Pobudniki za ustanovitev Združenja so cvetličarji in vrtnarji sami, ki so se zaradi nevzdržnih razmer na trgu in potrebe po združevanju interesov zbrali v skupno iniciativo, s katero želijo obdržati svoje cvetličarne. Ustreznega sogovornika, ki bo organizirano in kompetentno zastopal njihove interese in jim nudil potrebno strokovno pomoč, so našli v GZS - Podjetniško trgovski zbornici.

    Dejavnost cvetličarstva in vrtnarstva v Sloveniji se v zadnjih letih srečuje s številnimi problemi. Najbolj so v ospredju dumpinške cene cvetja in lončnic v velikih trgovskih centrih, nezdružljivost prodaje cvetja in živil, razvrednotenje cvetličarskega poklica, nekonkurenčnost cvetličarjev glede na velike trgovske sisteme, prazna in neorganizirana mestna jedra, pomanjkanje znanja med malimi podjetniki in njihovo prepočasno prilagajanje hitrim tržnim spremembam. Cvetličarji in vrtnarji opozarjajo, da velikim trgovskim centrom roža pomeni le dodatni zaslužek, zanje pa golo preživetje. Svojim strankam lahko v svojih cvetličarnah nudijo celotni servis, nasvete o negovanju rož, svetovanje, v trgovskih centrih pa potrošnik največkrat dobi zgolj ugoden nakup. Seveda pa se vsi skupaj zavedajo, da klasične cvetličarne na dolgi rok ne bodo preživele in da morajo poskrbeti za dodano vrednost svojih storitev ter poudariti svoje konkurenčne prednosti, kot so kvaliteta, strokovnost, profesionalnost, prilagodljivost, usmerjenost k strankam.

    Novo združenje se bo zavzemalo za lažje in boljše poslovanje cvetličarjev in vrtnarjev, skušalo si bo izboriti bolj enakopraven položaj nasproti velikim trgovskim centrom in osveščalo potrošnike o pomenu in dodani vrednostinakupa v specializiranih prodajalnah s cvetjem.

    Prav tako bo cilj novega združenja tudi povrnitev ugleda poklica cvetličarja in vrtnarja z različnimi aktivnostmi, ki jih bodo izvajali skupaj z mladimi. Eden izmed uspešnih projektov, ki že teče je ''V vsak vrtec roža'', kjer otroci spoznavajo negovanje rastlin in skrbijo zanje. Ljubezen do rož je potrebno privzgojiti in se naučiti kako z njimi tudi ravnati.

     

    pripone/27392/odgovor na objavo v Obrtniku_05052010.doc

    pripone/27393/Slika 003.jpg


    Pripeti dokumenti

    Fotogalerija





     

    Arhivi