Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Podjetniško trgovska zbornica (PTZ) ustanovila Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu

    Na pobudo izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu, ki zaradi nevzdržne situacije potrebujejo pomoč, je Podjetniško trgovska zbornica skupaj z glavnimi pobudniki ustanovila novo Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu, preko katerega bodo poskušali s pomočjo različnih strokovnjakov doseči nujne spremembe v zakonodaji na področju gradbeništva.

    Na ustanovitev združenja je prišlo veliko število podjetij, ki so na Okrogli mizi konkretno predstavili svoje probleme, s katerimi se srečujejo pri svojem poslovanju ter g. Matej Golob iz podjetja Converta, d.o.o., ki deluje na področju odkupa terjatev. Osrednja štiri področja, ki so najbolj problematična in katere so po koncu oblikovali v glavne sklepe so: garancija na vgrajenih izdelkih naj bo izdana in veljavna samo v primeru popolnega poplačila vseh terjatev izvajalcev del; za zavarovanja plačil podizvajalcem je potrebno ponovno uvesti nov institut zavarovanja plačil po vzoru hrvaške ''zadolžnice'', kot jo poznajo tudi sicer v tujini (npr. na Nizozemskem, Hrvaškem,...); vsi prisotni so se strinjali, da je potrebno še pred pričetkom gradnje pripraviti verodostojno finančno konstrukcijo in vsa ta sredstva izločiti na poseben ''projektnem računu'', ki je odprt izključno za ta projekt, prav tako se morajo vse finančne transakcije v zvezi s tem projektom izvajati izključno preko omenjenega računa. Pereč problem po mnenju prisotnih podjetnikov pa je tudi trenutna davčna zakonodaja.

    Člani združenja, katerega novoizvoljeni predsednik je g. Mirko Požar, MIPO, d.o.o.,so optimistični in pričakujejo podporo strokovnjakov PTZ. Prav tako pričakujejo v prihodnosti več dialoga, javnih razprav z velikimi gradbenimi podjetji, občinami, bankami in vsemi udeleženci v tej verigi.

    Fotogalerija





     

    Arhivi