Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Plačilo trošarine in prijava drobnoprodajnih cen novih tobačnih izdelkov

    1. julija 2016 je bil v Uradnem listu RS, št. 47/2016, objavljen Zakon o trošarinah (ZTro-1), ki se začne uporabljati 1. avgusta 2016 in uvaja dve novi vrsti trošarinskih tobačnih izdelkov in sicer:

    • elektronske cigarete (v višini 0,18 eura za en mililiter tekočine v polnilu) oziroma
    • tekočino ali polnilo, ki vsebuje nikotin in predelan tobak, namenjen segrevanju oziroma tobak za segrevanje (v višini 88 eurov za en kilogram tobaka). 

    V zvezi z navedeno uvedbo novih vrst trošarinskih tobačnih izdelkov morajo vse osebe, ki prodajajo elektronske cigarete končnim potrošnikom ter uvozniki in trgovci na debelo, na dan 31. julija 2016 popisati zaloge elektronskih cigaret oziroma polnil, ki vsebujejo nikotin, o tem sestaviti zapisnik in ga predložiti davčnemu organu do 5. avgusta 2016.
    Rok za plačilo zneska obračunane trošarine je 10. september 2016.

    V prilogi najdete:

    Poleg navedenega morajo osebe, ki elektronske cigarete in tobak za segrevanje sproščajo v porabo v Sloveniji drobnoprodajne cene navedenih tobačnih izdelkov prijaviti davčnemu organu 15 dni pred sprostitvijo teh izdelkov v porabo na priloženem obrazcu.

    Vse osebe ki proizvajajo, predelujejo, skladiščijo ali prevažajo obravnavana izdelka so dolžne od 1. avgusta 2016 dalje vsako proizvodnjo, predelavo, skladiščenje in gibanje teh izdelkov:
    1. prijaviti davčnemu organu najmanj tri delovne dni pred njenim začetkom,
    2. zagotoviti, da gibanje izdelkov spremlja komercialni dokument in
    3. voditi evidenco proizvodnje, predelave, skladiščenja in gibanja teh izdelkov.

    Fotogalerija





     

    Arhivi