Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Evropsko zborovanje za srednja in majhna podjetja v Gradcu

    V sklopu avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije je med 19. in 21. novembrom 2018 v Gradcu potekalo že tradicionalno evropsko zborovanje za srednja in majhna podjetja ( SME Assembly), ki je skušalo odgovoriti na vprašanja: kakšne naj bodo prihodnje politike EU, da bodo pospeševale podjetniško rast. Tudi tokrat so predstavili novo poročilo o stanju podjetništva v EU, ki ga lahko v celoti preberete na tej povezavi: https://ec.europa.eu/growth/smes/business-friendly-environment/performance-review_en

    Letošnje srečanje, ki se ga je udeležila tudi direktorica GZS-PTZ mag. Vida Kožar, je potekalo pod geslom: »Povezujmo. Delimo. Inovirajmo.« Posebna pozornost je bila posvečena temam, kot so: digitalizacija, internacionalizacija, žensko podjetništvo, inovacije, globalizacija, »blockchain« tehnologija, zagotavljanje kapitala za zagonska podjetja, javna naročila.

    Kot je na otvoritveni okrogli mizi z naslovom: »Zgradimo našo podjetniško pokrajino« poudarila podpredsednica Avstrijske gospodarske zbornice Ulrike Rabmer – Koller, ki je tudi sama že vrsto let uspešna podjetnica, je pomembno, da odločevalci pri vsakem ukrepu najprej pomislijo, kako bo ta vplival na majhna podjetja. Danes se tudi majhni podjetniki v Avstriji srečujejo s pomanjkanjem ustrezno izobraženih kadrov. Tej težavi v Avstriji uspešno pomagajo z dualnim sistemom izobraževanja, ki ne veljale za obrt, ampak za vse vrste šolanja. Tudi študentje se morajo že v času študija  obvezno preizkusiti tudi v praksi. Digitalizacija je danes nujna tako v visoko tehnološkem podjetju, kot v pekarni. Za to pa potrebujemo hitri internet v vsakem okolju, je podarila Ulrike Rabmer – Koller.

    Tudi tokrat so podelili priznanja nekaterim najboljšim podjetjem.

    Glej: https://blogs.ec.europa.eu/promotingenterprise/category/european-enterprise-promotion-awards/

    Podobno priznanje je leta 2016 prejela tudi GZS-PTZ.

    Besedilo: Vida Petrovčič

    Fotogalerija





     

    Arhivi