Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Uporaba pretečenih osebnih izkaznic po ZIUPGT

    Spoštovani, 

    obveščamo Vas, da smo od Ministrstva za notranje zadeve dne 13. julija 2021 prejeli informacije o možnosti uporabe pretečenih osebnih izkaznic Republike Slovenije na območju Republike Slovenije. Gre za ukrep, ki ga določa Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT). 

    Zakon o osebni izkaznici (Uradni list RS, št. 35/11 in 41/21) določa, da je osebna izkaznica javna listina, s katero državljan Republike Slovenije izkazuje svojo istovetnost in državljanstvo. Hkrati zakon določa tudi veljavnosti osebnih izkaznic, ki so primarno vezane na starost imetnika ob vložitvi vloge. Datum veljavnosti osebne izkaznice je izpisan tudi kot pomemben podatek na prednji strani dokumenta v rubriki »velja do«.

    ZIUPGT v 13. členu določa, da lahko državljan Republike Slovenije ne glede na določbo 9. člena Zakona o osebni izkaznici osebno izkaznico, ki ji je potekla veljavnost od 29. marca 2020, do 31. decembra 2021, uporablja kot javno listino za izkazovanje istovetnosti in državljanstva.

    Posebej poudarjamo, da je uporaba pretečenih osebnih izkaznic mogoča zgolj na območju Republike Slovenije in da je ni mogoče uporabljati, če je njen imetnik v tem času spremenil na osebni izkaznici:

    • vpisano osebno ime,
    • prebivališče,
    • datuma rojstva ali EMŠO,
    • če mu je prenehalo državljanstvo Republike Slovenije ali
    • če fotografija na osebni izkaznici ne izkazuje več njegove prave podobe.

     Obvestilo  Ministrstva za notranje zadeve v prilogi.

    Fotogalerija





     

    Arhivi