Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Analiza poslovanja malega gospodarstva ter trgovskih družb

    Leto 2020 so zaznamovale posledice pandemije covid-19, ki je vplivala na poslovanje malega gospodarstva in trgovine po najuspešnejšem poslovnem letu 2019. Najbolj so bile prizadete dejavnosti, kjer je bilo poslovanje omejeno s prepovedjo prodaje ne nujnih življenjskih potrebščin in storitev in kjer ni bilo alternativnih prodajnih kanalov. Na nižjo prodajo so vplivale omejitve gibanja in stikov, delo od doma, motnje v dobavni verigi, omejitve potovanja in drugi razlogi kot denimo previdnost potrošnikov pri nakupih trajnih in poltrajnih izdelkov. Država je v boju zoper pandemijo uvajale različne ukrepe, med katerimi je omejevanje mobilnosti prebivalstva najbolj negativno vplivalo na nižjo prodajo naftnih derivatov.

    Nakupovalne navade so se med pandemijo spremenile in podjetja so se v letu 2020 odzivala na različne načine. Poskrbeti so morala za zdravje zaposlenih in varnost kupcev, stroškovno učinkovitost in obvladovanje drugih tveganj (v dobavni in prodajni verigi). Močno so se pospešile digitalne rešitve za večjo spletno prodajo, brezstično plačevanje ter druge podatkovne rešitve in kanali obveščanja, kjer so se trgovci poskusili hitro prilagoditi potrebam kupca. Vsekakor je bila zmagovalka pandemije spletna trgovina, ki je hkrati izboljšala poslovanje sektorju dostave in digitalne podpore pri nakupni izkušnji.

    V aktualni letni publikaciji analiziramo poslovanje malega gospodarstva in ločeno, sektorja trgovine. Malo gospodarstvo predstavlja dobro polovico prihodkov v slovenskem gospodarstvu (sem vključujemo tako samostojne podjetnike kot mikro, majhne, srednje družbe ter zadruge), okoli 60 % celotne dodane vrednosti in 70 % vseh zaposlenih v zasebnem sektorju (brez upoštevanja sektorja države).

     








    Cena za nečlane GZS-PTZ:

    49 EUR (DDV ni vključen)



    Fotogalerija





     

    Arhivi