Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Predlog Zakona o minimalnem davku - zbiramo pripombe do 7. 7. 2023

    Obveščamo vas, da je znotraj Ministrstva za finance v pripravi Predlog Zakona o minimalnem davku (ZMD). Namen predloga zakona je prenos Direktive (EU)2022/2523 o zagotavljanju globalne minimalne davčne stopnje za mednarodne skupine podjetij in velike domače skupine v Unijiki je bila sprejeta 14. decembra 2022 in objavljena v Uradnem listu EU iz 22. decembra 2022. Cilj Direktive je vzpostavitev skupnega okvira za globalno minimalno davčno stopnjo v EU na podlagi pristopa iz vzorčnih pravil OECD.

    Zakon ureja minimalno dejansko obdavčitev mednarodnih skupin in velikih domačih skupin tako, da subjekti v sestavi teh skupin, ki se nahajajo v Sloveniji, plačajo povrhnji davek (dodatni davek, izračunan za jurisdikcijo ali subjekt v sestavi na podlagi 38. člena predloga zakona) najmanj v višini minimalne stopnje 15 %, na presežni dobiček v vsaki jurisdikciji, v kateri delujejo.

    Zakon bi se uporabljal za subjekte v sestavi s sedežem v Sloveniji, ki so del mednarodne skupine podjetij ali velike domače skupine, katere letni prihodki, vključno s prihodki izključenih subjektov iz tretjega odstavka 7. člena, o katerih se poroča v konsolidiranih računovodskih izkazih krovnega matičnega subjekta v vsaj dveh od štirih poslovnih let neposredno pred preizkusnim poslovnim letom, znašajo 750 000 000 EUR ali več (7. člen predloga zakona). Zakon se ne uporablja za izključene subjekte, ki so:

    • vladni subjekt, mednarodna organizacija, neprofitna organizacija, pokojninski sklad, investicijski sklad, ki je krovni matični subjekt, ali nosilec nepremičninske investicije, ki je krovni matični subjekt;
    • subjekt, katerega najmanj 95 % vrednosti je neposredno ali prek enega ali več izključenih subjektov v lasti enega ali več subjektov iz 1. točke tega odstavka, razen subjektov, ki opravljajo pokojninske storitve, in ki:

    a) posluje izključno ali skoraj izključno za namene posedovanja ali vlaganja sredstev v korist subjekta ali subjektov iz 1. točke ali

    b) izvaja izključno dejavnosti, ki so pomožne tistim, ki jih opravljajo subjekt ali subjekti iz 1. točke;

    • subjekt, katerega najmanj 85 % vrednosti je neposredno ali prek enega ali več izključenih subjektov v lasti enega ali več subjektov iz 1. točke, razen subjektov, ki opravljajo pokojninske storitve, če skoraj ves njegov dohodek izhaja iz dividend ali dobičkov ali izgub iz lastniškega kapitala, ki so izključeni iz izračuna kvalificiranega dohodka ali izgube v skladu z drugo in tretjo točko drugega odstavka 23. člena. 

    Minimalna dejanska obdavčitev mednarodnih skupin podjetij in velikih domačih skupin s povrhnjim davkom se zagotavlja z uporabo naslednjih pravil:

    • pravila o vključitvi dohodkov, v skladu s katerim matični subjekt mednarodne skupine podjetij ali velika domača skupina izračuna in plača svoj dodeljivi delež povrhnjega davka v zvezi z nizko obdavčenimi subjekti v sestavi skupine; in
    • pravila o prenizko obdavčenih dobičkih, v skladu s katerim ima subjekt v sestavi mednarodne skupine podjetij dodatni denarni odhodek za davek, enak njegovemu deležu povrhnjega davka, ki ni bil obračunan v okviru pravila o vključitvi dohodkov v zvezi z nizko obdavčenimi subjekti v sestavi skupine.

    Predlog ZMD predstavlja samostojen zakon, ki bo veljal ločeno od ZDDPO-2. Namreč, minimalna obdavčitev oziroma povrhnji davek ne bo deloval kot davek, obračunan neposredno od dohodka subjekta, temveč se bo uporabljal za presežni dobiček v skladu s standardizirano osnovo in posebnim mehanizmom za izračun davka, da bi tako opredelili nizko obdavčeni dohodek v skupinah v obsegu.

    Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za posredovanje predlogov k priloženim zakonom.

    Vaše morebitne pripombe in predloge k predlogom nam lahko posredujete do 7. julija 2023  na naslov: ptz@gzs.si.

    Fotogalerija





     

    Arhivi