Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Izhodišča predloga novele ZGD-1M

     

    Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pripravlja predlog novele ZGD-1M, s katerim se v slovensko zakonodajo med drugim prenaša Direktiva (EU) 2022/2381 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. novembra 2022 o zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov med direktorji družb, ki kotirajo na borzi, in s tem povezanih ukrepih.

    Cilj direktive je je doseči bolj uravnoteženo zastopanost žensk in moških med direktorji družb, ki kotirajo na borzi, z določitvijo učinkovitih ukrepov, katerih namen je pospešiti napredek pri zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov med osebami odgovornimi za vodenje in nadzor poslov družbe.

    Zavezanci po direktivi so velike borzne družbe, ki imajo več kot 250 zaposlenih in čisti prihodek od prodaje vsaj 50 milijonov EUR ali vrednost aktive presega 43 milijonov EUR. To pomeni, da bi bilo po direktivi v Republiki Sloveniji praviloma zavezanih 11 od 31 borznih družb, ki so javni subjekti. Ker pa je v Republiki Sloveniji zelo slabo razvit kapitalski trg in je zelo malo borznih družb, ki bi bile zavezane k spoštovanju pravil direktive, izhodišča predloga novele ZGD-1M predvidevajo razširjen obseg zavezancev tudi na:

    • družbe s kapitalsko naložbo države, v katerih ima država večinski delež v kapitalu ali večino glasovalnih pravic in imajo več kot 250 zaposlenih ter
    • na nejavne družbe, ki izpolnjujejo pogoje za velike družbe skladno s petim odstavkom 55. člena ZGD-1 in imajo vsaj 250 zaposlenih (za slednje bi sicer veljali nižji cilji glede deleža zastopanosti manj zastopanega spola med vodilnimi osebami v gospodarskih družbah in daljše prilagoditveno obdobje). 

    S tem se želi spodbuditi čim večjo spolno raznolikost med osebami za vodenje in nadzor poslov družbe, ker po ocenah Evropske komisije obstaja pozitivna povezava med raznolikostjo spolov na najvišji vodstveni ravni ter finančno uspešnostjo in dobičkonosnostjo družbe, kar vodi do dolgoročne trajnostne rasti.

    Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za posredovanje vaših predlogov k izhodiščem predloga novele ZGD-1M.

    Vaše morebitne pripombe in predloge nam lahko posredujete do 8. avgusta 2023  na naslov: ptz@gzs.si.

    Fotogalerija





     

    Arhivi