Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Sveženj pomoči za MSP/SME RELIEF PACKAGE

    ESBA

     

    Evropska komisija je pripravila povzetek svežnja pomoči za MSP, ki je bilo objavljeno 12. septembra 2023. Naslednji dan je predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen v svojem govoru o stanju v Uniji (SOTU), v katerem je ponovila nekatere točke iz svežnja pomoči MSP ter se dodatno zavezala, da bo pomagala zagonskim malim podjetjem na področju umetne inteligence.

     

     Začetni odziv ESBA na medije si lahko preberete na povezavi ter poročanje o odzivu ESBA na sveženj pomoči MSP, ki je bil objavljen na Euronews po vsej Evropi in po svetu.

     

    V prihodnjem svežnju pomoči za MSP upamo, da bodo naslednji vidni elementi:

    1. Nujni ukrepi za obravnavo : cenovno dostopna in zanesljiva oskrba z energijo, finančna stabilnost in regulativna prizanesljivost za MSP.
    2. Izzivi po pandemiji COVID: rešitve za boj proti inflaciji, naraščajočim cenam energentov in motnjam v dobavnih verigah.
    3. Direktiva o zamudah pri plačilih: strožji plačilni pogoji za pogodbe med podjetji (B2B in B2G), ki dopolnjujejo pričakovano osredotočenost svežnja.
    4. Izpolnjevanje davčnih obveznosti (BEFIT): poenostavljene davčne norme za MSP, ki poslujejo čezmejno, v skladu s cilji svežnja.
    5. Pametna pravna ureditev: dodatni ukrepi za okrepitev načel "najprej pomisli na male", "samo enkrat" in "za enega sprejetega, enega odpravi".
    6. Razvoj znanj in spretnosti: naložbe v izpopolnjevanje in prekvalifikacijo delavcev in podjetnikov.
    7. Javna naročila: MSPjem bi morala biti dostopna vsaj 30 % vseh javnih naročil.
    8. Digitalna varnost: orodje za samoocenjevanje, razvito v partnerstvu z agencijo ENISA za MSP, da bi ocenila njihove potrebe po digitalni varnosti.

     

    Zmaga kampanje za ESBA:

     

    Kot vedno je treba tovrstne objave natančno preučiti, preden lahko zahtevamo uspeh ali zmago za člane ESBA. Veliko je treba še storiti, da bodo obljube postale praktična politika, ki jo naši člani pozitivno čutijo. Toda to delo se je že začelo. Takoj po objavi v torek smo bili v stiku z GD Grow, da bi opredelili področja, na katerih si želimo izboljšav. Vendar pa obstaja že več področij, na katerih lahko ESBA zahteva uspeh pri vplivanju na sveženj pomoči:

     

    -          Zamude pri plačilih – predlog, da se obstoječa direktiva o zamudah pri plačilih spremeni v uredbo, določi 30-dnevni rok plačila in samodejno naložijo pristojbine za zamude pri plačilih, se odraža v njegovih zahtevah iz predloga organa ESMA o 30 dneh (ali plačilu). Zagotoviti moramo, da bo to poenostavilo izvrševanje in olajšalo dostop do mediacije za reševanje sporov.

     

    -          Pomanjkanje znanj in spretnosti – ESBA je v manifestu za spremembe opozoril na pomanjkanje digitalnih znanj in spretnosti ter pozvala k uvedbi potnega lista digitalnih znanj in spretnosti, kar je Komisija upoštevala s prenovljeno osredotočenostjo na evropsko potrdilo o digitalnih znanjih in spretnostih.

     

    -          Zgodnje opozarjanje v Evropi – Komisija je napovedala, da namerava sodelovati z organizacijo Early Warning Europe pri vzpostavitvi mentorske akademije in spletnega učnega programa za podporo podjetjem, ki jim grozi insolventnost, in pomoč lastnikom podjetij, da svoje poslovanje prenesejo na naslednjo generacijo. To je podcenjen, a pomemben ukrep. ESBA je bila vodilni partner pri razvoju evropskega projekta zgodnjega opozarjanja v letu 2019 in je zdaj članica njenega svetovalnega odbora.

     

    -          Žensko podjetništvo – tako sveženj pomoči MSP kot govor predsednika Komisije SOTU sta močno omenila pomen odprave ovir za podjetnice. ESBA je bila vodilna organizacija pri vzpostavitvi pobude WeGate, podporne mreže, virov in raziskovalnega orodja za podjetnice. Tesno sodelujemo z Evropsko komisijo in partnerji po vsej Evropi pri nadaljnjem razvoju WeGate.

     

     

    Fotogalerija





     

    Arhivi