Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Povzetek sprememb Kolektivne pogodbe za dejavnost trgovine

    Pravna služba GZS je pripravila povzetek določb Aneksa št. 2 h Kolektivni pogodbi za dejavnost trgovine (KPDT), ki je bil dne 12. 1. 2024 objavljen v Uradnem listu št. 2/2024

    • Veljavnost KPDT se podaljša do 31.3.2024 – v vmesnem času se nadaljujejo pogajanja glede prenove ostalih vsebin kolektivne pogodbe;
    • V nabor elementov Pogodbe o zaposlitvi, se dodaja jasnejšo opredelitev kraja opravljanja dela – 14. člen KPDT;
    • Določbe o Pripravništvu se skrajšujejo, zapis je bolj jedrnat – 17. člen KPDT;
    • Določbe o Poskusnem delu se skrajšajo, upoštevaje novelo Zakona o delovnih razmerjih – 18. člen KPDT;
    • Določba 21. člena KPDT – o določitvi kraja opravljanja dela – se razširjujejo na podlagi spremembe računanja oddaljenosti med kraji opravljanja dela, pri čemer se doslejšnji režim računanj dopustne oddaljenosti z omejitvijo do 1,5 ure vožnje v eno smer, spreminja v oddaljenost do 80 kilometrov v eno smer (sprememba naj bi upoštevala težave pri urnikih rednih linij javnega prevoza, itd.). Določbe celotnega člena je potrebno skrbno prebrati, saj se določa tudi upoštevno aplikacijo za določanje/ugotavljanje oddaljenosti – aplikacija Google Zemljevidi. V petem odstavku je spremenjena tudi določba, ki se nanaša na povračilo stroškov prevoza v primerih, ko delodajalec delavca pisno napoti na delo v drugo prodajalno oziroma v drugo organizacijsko enoto;
    • Spreminja se določbe 75. člena KPDT – povračilo stroškov prevoza na delo in z dela – novost med drugim, je tudi v določbi, da se v primeru, ko delodajalec povrača strošek prevoza na delo in z dela izključno na podlagi mesečne vozovnice, v primeru opravičene odsotnosti dnevi odsotnosti ne odštevajo, razen v primeru odsotnosti zaradi izrabe letnega dopusta.  Dodatna pa je tudi jasna opredelitev – da se konkreten način povračila stroškov prevoza na delo in z dela določi s kolektivno pogodbo na ravni delodajalca ali s splošnim aktom delodajalca, pri čemer lahko kot način povračila določi povračilo stroškov javnega prevoza ali povračilo stroškov za vsak polni kilometer poti ali njuno kombinacijo.
    • V TARIFNEM DELU se določa nove vrednosti NOP – najnižjih osnovnih plač:

             Najnižje osnovne plače (NOP) za posamezne tarifne razrede za delo opravljeno od vključno 1. 1. 2024 dalje znašajo:

    Tarifni razred

    NOP v EUR

    I.

    Enostavna dela

    894,18

    II.

    Manj zahtevna dela

    928,50

    III.

    Srednje zahtevna dela

    983,64

    IV.

    Zahtevna dela

    1.050,00

    V.

    Bolj zahtevna dela

    1.170,39

    VI.

    Zelo zahtevna dela

    1.293,83

    VII.

    Visoko zahtevna dela

                   1.543,06

     

    • (1) V primeru povračila stroška prevoza na delo in z dela v obliki povračila stroška javnega prevoza, pripada delavcu povračilo stroška prevoza na delo in z dela najmanj v višini 85 % cene javnega prevoza.
    • (2) V primeru povračila stroška prevoza na delo in z dela v obliki povračila kilometrine, pripada delavcu povračilo stroška prevoza na delo in z dela najmanj v višini 0,19 EUR za vsak polni kilometer poti in največ v višini in pod pogoji, da se ti zneski ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja in osnovo za plačilo prispevkov za socialno varnost.
    • Še končna določba: Delodajalci morajo uskladiti pogodbe o zaposlitvi skladno z dopolnitvijo 14. člena (elementi pogodbe o zaposlitvi) in spremembo 21. člena (širši kraj opravljanja dela) do 31. 12. 2024.

    Ne spreglejte pripomočka, ki so ga pripravili strokovni sodelavci pravne službe GZS, za vse, ki pripravljajo obračune plač. V PLAČNEM KAŽIPOTU so na enem mestu pregledno zajeti vsi podatki, ki jih delodajalci potrebujete za obračun vseh prejemkov iz dela.

    Fotogalerija





     

    Arhivi