Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Ustanovljeno Slovensko združenje za tehnologijo čistih prostorov

    Ustanovljeno Slovensko združenje za

    tehnologijo čistih prostorov

    V okviru Podjetniško trgovske zbornice pri GZS je bilo 22. marca 2024 ustanovljeno združenje, namenjeno področju tehnologije čistih prostorov. Cilj je bilo vzpostaviti združenje, podobno irskemu združenju za čiste prostore (ICS), in postati člani Mednarodne konfederacije združenj za nadzor kontaminacije (ICCCS; www.icccs.net), kar bo omogočilo izvajanje mednarodnih programov certificiranja za tehnologijo čistih prostorov. Za predsednika Slovenskega združenja za tehnologijo čistih prostorov je bil izvoljen Aleš Bogataj iz podjetja Novartis d.o.o.

     

    "V okviru PTZ deluje že 11 združenj, pri čemer so nekatera starejša od 20 let. To kaže, da je združevanje v tej obliki koristno in ustrezno." je uvodoma poudaril mag. Brane Lotrič, predsednik UO PTZ, pri tem pa dodal, da bodo v novem združenju podjetja uresničevala svoje interese na strokoven način.

     

    Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal je izrazila veselje nad oblikovanjem novega združenja. Izpostavila je pomen tehnologije čistih prostorov za zagotavljanje visoke kakovosti in varnosti v občutljivih industrijskih procesih, kot so proizvodnja farmacevtskih izdelkov, polprevodnikov in medicinskih pripomočkov. Kot je pojasnila, nadzor nad kontaminacijo čistih prostorov omogoča ohranjanje čistosti in sterilnosti okolja, kar je nujno za preprečevanje onesnaženja izdelkov in zagotavljanje njihove ustreznosti za uporabo, napredki na tem področju pa omogočajo tudi inovacije v industriji, kot so razvoj novih zdravil, materialov in tehnologij, ki izboljšujejo naše življenje. »V Sloveniji imamobogato razvito farmacevtsko industrijo, ki močno potrebuje strokovnjake, specializirane za tehnologijo čistih prostorov in nadzor nad onesnaženjem. Ustanovitev združenja za tehnologijo čistih prostorov bi lahko pomembno pripomogla k strokovnemu razvoju na tem področju v naši državi,« je dodala.

     

    Čas je, da Slovenija naredi korak naprej in zavzame svoje mesto med enakovrednimi državami tudi na področju tehnologij čistih prostorov, je dejal Connor Murray, predsednik mednarodne konfederacije združenj za tehnologijo in nadzor nad kontaminacijo čistih prostorov – ICCCS in irskega združenja (ICS). Izpostavil je pomen sodelovanja in izmenjave primerov dobrih praks tako na evropski kot svetovni ravni ter novoustanovljenemu združenju predlagal, da se čim bolj vključi v aktivnosti na širši ravni. Napovedal je tudi srečanje v oktobru v Milanu.

     

    Združenju želimo uspešno in tvorno sodelovanje!

    Fotogalerija





     

    Arhivi