Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Mestnim središčem vdahnimo več življenja - članek v Glasu Gospodarstva

    Spodbujanje podjetništva je v prvi vrsti naloga mestnih oblasti, če želijo poslovno uspešnost mesta ter poskrbet za višji standard prebivalcev, poudarja Brane Lotrič, predsednik Upravnega odbora GZS Podjetniško trgovske zbornice. Mestna središča bi lahko bistveno bolje nadomestila nakupovalne centre kot prostor za pohajkovanje in srečanja, nadaljuje svoje razmišljanje. Celotni članek je na voljo TUKAJ.

    Arhiv: Spodbude za zagon inovativnih podjetij

    Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis P2 - Spodbude za zagon inovativnih podjetij, preko katerih lahko mlada inovativna podjetja s potencialom rasti pridobijo nepovratna sredstva, ki so namenjena razvoju produkta. Mlado inovativno podjetje, ki izpolnjuje pogoje razpisa, lahko prejme največ do 54.000 EUR subvencije za poplačilo stroškov. Na razpis se lahko prijavijo vsa mlada podjetja, ki imajo inovativen produkt s potencialom rasti. Obdobje upravičenosti stroškov je od 1. 9. 2016 do 28. 2. 2019.

    Arhiv: MOJ VELIK POSEL

    Podjetniško trgovska zbornica v sodelovanju s člani – partnerji nudi in razvija storitve za izboljšanje poslovanje mikro, malih in srednjih podjetij. Pod blagovno znamko »Moj velik posel« smo združili nabor poslovnih rešitev, ki vam pomagajo, da izboljšate poslovanje in se osredotočite na svoj posel.

    Arhiv: Novi pogoji za čezmejno izvajanje storitev

    Zakon o čezmejnem izvajanju storitev določa pogoje pod katerimi lahko pravne in fizične osebe s sedežem v RS, registrirane za opravljanje dejavnosti, začasno izvajajo storitve v drugi državi članici EU. Hkrati določa pogoje, pod katerimi lahko pravne in fizične osebe s sedežem v drugi državi članici EU, registrirane za opravljanje dejavnosti, začasno izvajajo storitve v RS. Zakon naj bi preprečil čezmejno izvajanje storitev in napotitev delavcev na delo "slamnatih podjetij" ter drugih delodajalcev, ki ne izpolnjujejo pogojev glede vključenosti delavca v obvezna socialna zavarovanja v RS. Zakon bo uveljavljen 14. marca 2017, uporabljati pa se bo začel 1. januarja 2018.

    Arhiv: Se soočate s težavami po uveljavitvi avstrijskega Zakona o preprečevanju plačilnega in socialnega dumpinga

    Ste bili po uveljavitvi Zakona o preprečevanju plačilnega in socialnega dumpinga v Avstriji obravnavani s strani pristojnih avstrijskih organov za nadzor? Prosimo vas, da nam posredujete čim bolj konkretne primere prekrškovnih postopkov, ki so vas doleteli po uveljavitvi avstrijskega Zakona o preprečevanju plačilnega in socialnega dumpinga, 1.1.2017. Potrebujemo podatke o številu odprtih postopkov, vsebini očitanih kršitev ter višini že izrečenih sankcij.

    Arhiv: Evropska reforma DDV – javno posvetovanje

    Zaradi kompleksnosti in razdrobljenosti sistema DDV v EU so stroški spoštovanja predpisov v zvezi z DDV za MSP na splošno sorazmerno višji kot za velika podjetja. Komisija zato poleg nove strategije za enotni trg pripravlja celovit sveženj za poenostavitev za MSP, katerega namen bo ustvariti okolje, ki bo ugodno za njihovo rast in naklonjeno čezmejni trgovini. Vabimo vas, da v postopku posvetovanja izrazite svoje mnenje stališča in predloge.

    Arhiv: Enotna evropska storitvena E kartica

    Evropska komisija pričela z obravnavo predloga Uredbe o uvedbi evropske storitvene e – izkaznice. Namen izkaznice je zmanjšati ovire pri čezmejnem poslovanju, predvsem z vidika dolgotrajnosti postopkov preverjanja, zagotavljanja uradne dokumentacije, ki omogoča poslovanje na trgih drugih držav članic EU.

    Arhiv: Uvajanje vajeništva - priložnost za podjetnike

    V šolskem letu 2017/2018 bomo v Sloveniji pričeli s poskusnim uvajanjem vajeništva v šestih regijah, na šestih šolah, za štiri izobraževalne programe: - mizar, - kamnosek, - oblikovalec kovin - orodjar, gastronomija-hotelirstvo. Delodajalci, ki se bodo odločili za sodelovanje pri poskusnem uvajanju vajeništva, bodo upravičeni do sofinanciranja: - do 2000 € (za 56 tednov izobraževanja v podjetju v treh letih) - povračila prevoznih stroškov vajenca na praktično usposabljanje ter prehrano med praktičnim usposabljanjem - zdravniškega pregleda (enako, kot za dijake na praktičnem usposabljanju) - usposabljanja mentorjev.

    Arhiv: Ready2Go - priložnost za mala in srednja podjetja

    SPIRIT Slovenija vabi mala in srednja podjetja, da se vključijo v pilotni projekt Ready2Go. Projekt je namenjen podpori evropskim MSP pri internacionalizaciji na petih trgih tretjih držav (Čile, Indija, Kamerun, Kanada in ZDA). Zainteresirana podjetja se lahko prijavijo najkasneje do 17. marca 2017.

    Arhiv: 4. MSP KONFERENCA - UPRAVLJANJE MESTNIH SREDIŠČ

    Letošnja konferenca za mala in srednja podjetja je namenjena oživljanju podjetništva v mestnih jedrih in bo potekala pod naslovom " Upravljanje mestnih središč". Vabimo vas, da se nam pridružite in spoznate dobre prakse iz tujine in Slovenije, ki v partnerstvu s podjetniki prispevajo k vzpostavitvi aktivnih, pametnih in povezanih mest.

    Arhivi