Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Priprave na Vrh slovenskega gospodarstva so se začele

Strokovne službe GZS so v zadnjih dneh pripravile iztočnice za vsebinske predloge na letošnjem Vrhu slovenskega gospodarstva (VSG), ki bo 22. novembra.

GZS zaslužen za večino pogodb o vajeništvu

Z intenzivnim informiranjem (komuniciranje je bilo oteženo zaradi nedostopnosti osebnih podatkov učencev) smo uspeli povezati zainteresirane delodajalce s starši in otroki.

Podjetja spodbujajo vlado, da večji del nagrade za uspešnost dobijo zaposleni

Zato je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ministrstvu za finance poslala predlog, po katerem bi podjetja lažje izplačala višji regres in 13. plačo.

Vprašljiva vzdržnost rasti med 4 in 5 %

Ocene gospodarske rasti se dvigujejo že vse od novembra 2016. Ključen razlog za dvig napovedi so tako tekoči podatki o gospodarski dinamiki kot izrazit optimizem izvoznikov, potrošnikov in gradbenikov, ki je na 10-letnem vrhu. Toda rast se lahko kmalu upočasni.

Za drugi tir, z doping kontrolo

Za drugi tir, z doping kontrolo

V Sloveniji se mnenja o ustreznosti zakona o gradnji drugega tira močno krešejo. Čeprav je med člani naše zbornice kar nekaj pomislekov, posebej med prevozniki, ki bodo dodatno obremenjeni, pa smo se odločili, da aktivno podpremo referendumsko kampanjo.

Vrh slovenskega gospodarstva v znamenju treh generacij

V naslednjih dneh se bodo začele intenzivne priprave na letošnji Vrh slovenskega gospodarstva, ki bo 22. novembra na Brdu pri Kranju.

7,5 mio evrov za digitalizacijo MSP

MGRT je objavil javni razpis za vzpostavitev ali nadgradnjo elektronskega poslovanja v MSP v obdobju 2017–2018.

Nov izobraževalni center v Postojni

V Postojni so odprli Izobraževalni center sodobnih tehnologij (ICST). Gre za investicijo, vredno 2 mio evrov, pri kateri je GZS sodelovala od začetka.

Obdelava bioloških odpadkov mora ostati tržna dejavnost

Na GZS smo presenečeni, da je v predlogu novele zakona o varstvu okolja obdelava bioloških odpadkov iz gospodinjstev predvidena kot obvezna lokalna gospodarska javna služba.

Konferenca o dobrih praksah

28. in 29. septembra, bo na GZS v organizaciji Zbornice elektronske in elektro industrije konferenca »Dan najboljše prakse 2017«.