Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Olajšava za investiranje - dopolnjena pojasnila FURS

  FURS je objavila dopolnjena pojasnila v zvezi z uveljavljanjem olajšave za investiranje v skladu s 55.a členom Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2. Spremembe se nanašajo na vsebinsko presojo upravičenosti do olajšave glede opredelitve in kategorizacijo motornih vozil ter spremembe, ki jih je uvedla zakonodaja s področja graditve objektov.

  Arhiv: Spremembe pri izdaji potrdil A1 za državljane tretjih držav

  Na podlagi sodne prakse Sodišča EU je MDDSZ objavilo spremembe pri izdaji potrdil A1. Po novem bo mogoče potrdilo A1 pridobiti za državljane tretjih držav, ki v okviru delovnega razmerja s slovenskim delodajalcem opravljajo delo v dveh ali več državah članicah EU (razen Veliki Britaniji in Danski), tudi v primeru, ko v Republiki Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča. Spremembe upravne prakse na podlagi spremenjenih usmeritev se bodo uveljavile s ponedeljkom, 1. aprila 2019.

  Arhiv: Statistični kazalniki za dejavnost trgovine 2018

  Prihodek v celotni trgovini se je v 2018 okrepil za 8,2 %. Najvišjo rast je v 2018 beležila trgovina z motornimi vozili in popravili (11,7 %). Proizvodne aktivnosti panog povezanih s trgovino na debelo (predelovalne dejavnosti, promet, gradbeništvo) in trgovanja z nekaterimi primarnimi proizvodi (zemeljski plin, električna energija so zviševale rast prihodka v trgovini na debelo za 9,6 %. Prodaja na drobno brez motornih goriv v Sloveniji je beležila rahlo rast prihodkov (0,5 %). Z upoštevanjem motornih goriv je trgovina na drobno porasla za 4,6 %, saj je prodaja v trgovini z gorivi višja za 13,7 % (medletno decembra za 36 %). Prihodek v trgovini z živili se je v 2018 v Sloveniji skrčil za 4,4 %, medtem ko se je v trgovini z neživili okrepil za 5,2 %. Trošenje gospodinjstev (predvsem v segmentu trajnih dobrin) je vplivalo na rast prihodka v trgovini z neživili. Višja zaposlenost in višje plače so omogočile večje nakupe trajnih dobrih, ki so jih v času po krizi odlašali. Najbolj se je okrepil prihodek v trgovini po pošti in internetu (za 37 %), v nespecializiranih prodajalnah, pretežno z neživili (+8,3 %), pohištvom in gospodinjskimi aparati (za 6,6 %) in v trgovini s farmacevtskimi in medicinskimi izdelki (za 6,4 %). Prodaja v trgovini s tekstilom, oblačili in obutvijo se je znižala za 3,5 %, v trgovini z računalniškim in telekomunikacijskimi napravami, športno opremo pa za 0,8 %. Na zadnje je imel velik vpliv tudi večanje nakupov prodaje tovrstnih izdelkov preko spleta na tujih portalih, ki v slovenski statistiki niso upoštevani. Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno se je od marca dalje močneje poslabšal, proti koncu leta po zopet izboljšal. Tako je bil decembra kazalnik zaupanja nižji za 8 odstotnih točk kot pred letom dni. Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno se letos giblje okoli ravni v lanskem letu - februarja je za 1 odstotno točko nižja kot lani februarja, ki pa je kar za 4 odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja, saj je višja zasebna potrošnja, predvsem trajnih dobrin. Sicer pa je bil februarja kazalnik zaupanja nižji kar za 10 odstotnih točk nižja kot v predhodnem mesecu (predvsem zaradi nižje vrednosti kazalnika prodaja). Podrobneje v prilogi.

  Arhiv: Zakaj dobre blagovne znamke privabljajo dobre kadre

  Arhiv: Zakaj dobre blagovne znamke privabljajo dobre kadre

  Iščete nove člane ekipe in imate težave pri iskanju res dobrih kadrov? Bi vam prav prišel močan argument, ki dobre kadre prepriča, da je vaše podjetje pravi korak za razvoj njihove kariere? Ali ste vedeli, da ste lahko z dobro blagovno znamko delodajalca veliko uspešnejši in vas zanima, kako so to metodo uporabili v globalnih uspešnih podjetjih? Več o tem, kako ustvariti dobro blagovno znamko delodajalca in s tem privabiti kakovostne kadre, lahko izveste na brezplačnem spletnem seminarju. S klikom na to povezavo ste toplo vabljeni k ogledu.

  Arhiv: Povabilo k sponzorstvu 6. MSP konference, 2. april 2019, v Ljubljani

  Vabimo vas na 6. mednarodno konferenco MSP, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Na konferenci bomo z domačimi in tujimi predavatelji spregovorili o digitalizaciji v mikro, malih in srednjih podjetjih ter vplivu Blockchain tehnologije na MSP. Osrednjemu panelu bodo sledile delavnice na katerih boste pridobili informacije za pripravo modela digitalne strategije, o možnostih financiranja in o obveznostih, ki jih morajo podjetja spoštovati pri zagotavljanju varstva osebnih podatkov. Konferenca bo priložnost za poslovno mreženje. Na konferenci bomo že šesto leto zapored podelili priznanje Pomladni veter in obeležili 40 letnico delovanja Podjetniško trgovske zbornice, ki aktivno zastopa interese malega gospodarstva. Vabimo vas tudi, da se nam pridružite tudi pri sooblikovanju dogodka in izkoristite potencial oglaševanja! Vaše sodelovanje in oglaševanje bo vidno, ne le na samem dogodku, ampak tudi v 5000 izdanih izvodih revije Veter, ki izide po konferenci. Prav tako bo poslano preko e-maila na 2000 podjetnikov, pri čemer spletna stran konference ostaja aktivna celo leto, do naslednjega dogodka. Člani Podjetniško trgovske zbornice imate 20% popust na cene za oglaševanje.

  Arhiv: Objavljen javni razpis za priznanje poslovne odličnosti

  Vladni urad za priznanja za državna priznanja za poslovno odličnost je objavil javni razpis za podelitev tega priznanja za leto 2019. Gre za najvišje priznanje države za dosežke na področju kakovosti proizvodov in storitev ter kakovosti poslovanja, na prijave pa bodo čakali do 29. maja. K prijavi vabijo podjetja in organizacije iz zasebnega in javnega sektorja, ki imajo najmanj 15 zaposlenih za polni delovni čas.

  Arhiv: Odličnost kadrovskih praks Tobačne Ljubljana

  V družbi Tobačna Ljubljana d.o.o. se zavedajo, da so zavzeti zaposleni ključnega pomena za uspeh njihovega podjetja. Prizadevajo si ustvarjati kulturo, v kateri so sodelavci kar se da opolnomočeni za lasten osebni in strokovni razvoj ter tako sposobni dosegati izjemne rezultate. Za izjemne prakse in standarde, ki jih zagotavlja pri delu s svojimi sodelavci, je prejela dva certifikata za odlične kadrovske prakse »Top Employer Slovenija« in »Top Employer Europe«. Njeno odličnost na kadrovskem področju pa potrjuje tudi letošnja uvrstitev med finaliste projekta najboljših zaposlovalcev, Zlata nit. Tobačni Ljubljana čestitamo za osvojena priznanja in vam sporočamo, da so svojo svoje izkušnje s kadrovskega področja pripravljeni tudi deliti.

  Arhiv: Novi vavčerji za pomoč pri internacionalizaciji

  Slovenski podjetniški sklad je objavil štiri nove vavčerske javne pozive, ki se nanašajo na POMOČ PRI INTERNACIONALIZACIJI. Podjetja v okviru vavčerjev za internacionalizacijo lahko pridobite: • Vavčer za tržne raziskave tujih trgov, • Vavčer za udeležbe na mednarodnih forumih, • Vavčer za udeležbo v gospodarskih delegacijah v tujino, • Vavčer za skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini.

  Arhiv: Ugodnosti Sberbank banke ob 40 letnici PTZ

  Sberbank banka spodbuja poslovanje mikro in malih podjetjih in v ta namen ob 40 letnici PTZ nudi vsem njenim članom 40 odstotni popust na stroške odobritve kredita in sicer pri pridobitvi financiranja vseh kreditnih poslov (omenjeni popust velja za člane PTZ, ki so v letu 2018 generirali do 1 milijona čistih prihodkov od prodaje).

  Arhiv: Praznujemo 40 let delovanja in ponujamo članom številne ugodnosti

  Pred 40-timi leti (22.2.1979) je bilo ustanovljeno Združenje drobnega gospodarstva, ki je zastopalo interese malega gospodarstva. Združenje je povezovalo člane v sekcije (tako kot danes) in nudilo pomoč članom, če so zašli v težave. Združenje drobnega gospodarstva (ZDG) se je s 1.1.2008 preimenovalo v Podjetniško trgovsko zbornico (PTZ), ker smo sprejeli v članstvo trgovce, ki se niso odločili za vstop v Trgovinsko zbornico Slovenije.

  Arhivi