Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Nepovratna sredstva - nakup in vgradnja naprav za proizvodnjo električne energije

    Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo javni razpis za dodelitev finančnih spodbud (nepovratnih sredstev) za sofinanciranje nakupa in vgradnje naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije, kar vključuje tudi nakup in vgradnjo tovrstnih naprav za namen samooskrbe z električno energijo ter hranilnikov energije. Prijavitelji po tem razpisu so lahko gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki. Roki za oddajo vlog so: 26. 4. 2019, 26. 7. 2019, 28. 2. 2020, 25. 9. 2020. Razpis je odprt do porabe sredstev oziroma najkasneje do 25. 9. 2020.

    Arhiv: S 6. MSP konference - Skupaj v digitalno podjetništvo

    Za nami je že šesta mednarodna konferenci MSP. Ugledni gostje so udeležencem predstavili: - vire financiranja, ki so na voljo za MSP ; - priložnostih, ki jih MSP nudijo Blokchain tehnologije; - obveznosti, ki jih imate po GDPR in orodjih, gradivih ter pripomočkih, ki jih lahko uporabite za uskladitev poslovanja. Udeleženci in vsi, ki zaradi drugih obveznosti uporabnim vsebinam niste uspeli prisluhniti, lahko dostopate do predstavitev na naši spletni strani.

    Arhiv: Podeljeno priznanje Pomladni veter za spodbujanje rasti in razvoja podjetništva v Sloveniji

    Arhiv: Podeljeno priznanje Pomladni veter za spodbujanje rasti in razvoja podjetništva v Sloveniji

    Na 6. MSP konferenci je g. Boštjan Gorjup, predsednik GZS, Slovenskemu podjetniškemu skladu, podelil priznanje Pomladni veter. Komisija za podelitev priznanja Pomladni veter je Slovenskemu podjetniškemu skladu nagrado dodelila, za njihov prispevek k spodbujanju podjetništva in zdravega podjetniškega okolja v Sloveniji. Nagrado je prevzela direktorica SPS, mag. Maja Tomanič Vidovič.

    Arhiv: Brezplačna svetovanja in informacije - za uskladitev poslovanja MSP z zahtevami GDPR

    Informacijski pooblaščenec je vzpostavil novo spletno stran www.upravljavec.si, kjer odgovarja na najpogostejša vprašanja, s katerimi se v praksi srečujejo mikro in mala podjetja. Na spletni strani so na voljo pojasnila in konkretni napotki, kako zadostiti zakonskim zahtevam s področja varstva osebnih podatkov in tudi neobvezujoči obrazci, ki so podjetjem lahko v pomoč. Vse do konca septembra 2019 majhnim podjetjem nudijo tudi telefonsko svetovanje na brezplačni številki 080 29 00. Vsak delovni dan, med 8.30 in 12.30, podjetjem svetujejo strokovni sodelavci Informacijskega pooblaščenca.

    Arhiv: Slovensko podjetje Pirnar, prejelo prestižno nagrado Red Dot Design Award za najsodobnejša vrata na svetu

    S svojo najnovejšo inovacijo, vhodno steno Theatrica je eno najinovativnejših slovenskih podjetij Pirnar znova preseglo vsa pričakovanja kupcev in stroke. Theatrica spreminja koncept vhodnih vrat kot jih poznamo, saj nima nobenega potezala, potreben ni niti dotik, da bi jo odprli. Dovolj je že, da Theatrico samo pogledate. Dokaz o njeni dih jemajoči dovršenosti je najprej dejstvo, da je že v začetku letošnjega leta osvojila prestižno nagrado German Design Award Winner 2019, tej pa je nedavno sledila še ena izmed najpomembnejših nagrad v svetu dizajna, Red Dot Design Award. Podjetje Pirnar d.o.o. že dolgo narekuje kupcem všečne trende in nagrade to potrjujejo. Povečajo jim prepoznavnost, dajejo globalno verodostojnost, predvsem pa so potrditev, da so na pravi poti. Za dosežke jim iskreno čestitamo in želimo še veliko uspeha na poslovni poti.

    Arhiv: Sofinanciranje izvedbe praktičnega usposabljanja z delom

    Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je objavil javni razpis, katerega predmet je sofinanciranje izvedbe praktičnega usposabljanja oziroma izobraževanja z delom na ustrezno opremljenih učnih mestih za dijake in vajence v srednjem poklicnem izobraževanju ter študente višjih strokovnih šol.

    Arhiv: Pomen standardov za podjetja

    Ali se vam je že zgodilo, da želite uvoziti proizvod v Slovenijo, ter da ne veste, katerim zahtevam je potrebno zadostiti, da bo proizvod v skladu s predpisano tehnično zakonodajo in standardi, ter da bo dan legalno na trg? Slovenski inštitut za standardizacijo vas vabi na brezplačni seminar z naslovom: »Pomen standardov za podjetja«, kjer boste dobili informacije o možnostih, ki jih podjetnikom za uspešno delovanje in izpolnjevanje zahtev na slovenskem in tujih trgih nudi KONTAKTNA TOČKA SIST.

    Arhiv: Vprašanja davčnih zavezancev s področja DDV

    Finančna uprava RS je na svoji spletni strani objavila odgovore na vprašanja davčnih zavezancev s področja DDV, ki se nanašajo na čezmejne dobave blaga in storitev.

    Arhiv: Garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere

    Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis P1 plus 2019 – Garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere. Garancije SPSa bodo tudi letos lahko najemala mikro, mala in srednje velika podjetja za kredite, ki jih bodo predhodno odobrile banke. Na ta način bo MSP-jem omogočen lažji, hitrejši in cenejši dostop do bančnih kreditov, saj SPS pri najemu kredita vstopa kot garant, ki podjetju zagotovi 60 % ali 80 % zavarovanje bančnega kredita. Hkrati z zelo ugodnim zavarovanjem bančnega kredita z garancijo SPSa bodo podjetja deležna tudi znižane obrestne mere. Vloge lahko podjetja oddajo na SPS vsakih 14 dni.

    Arhiv: Tuje govoreči prodajalci v trgovinah - TIRS

    Tržni inšpektorat RS je v zadnjem času prejel več prijav v zvezi z uporabo slovenskega jezika v trgovinah in sicer naj bi vse več podjetij omogočalo poslovanje s potrošniki v tujem jeziku (v trgovini se nahajajo tuje govoreči prodajalci), pri čemer pa ni vedno zagotovljen tudi prodajalec ki govori slovenski jezik. V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov ter Zakonom o javni rabi slovenščine, je Tržni inšpektorat RS eden izmed organov, ki izvaja nadzor nad uporabo slovenščine pri poslovanju podjetij s potrošniki. V 1. odstavku 14. člena Zakona o javni rabi slovenščine je določeno, da vse pravne osebe zasebnega prava in fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost, poslujejo s strankami na območju Republike Slovenije v slovenščini. Kadar je njihovo poslovanje namenjeno tudi tujcem, pa se poleg slovenščine lahko uporablja tudi tuji jezik. Podobno določa Zakon o varstvu potrošnikov v 1. odstavku 2. člena, ko določa, da mora podjetje s potrošniki poslovati v slovenskem jeziku, na območjih kjer avtohtono živita italijanska ali madžarska narodna skupnost pa tudi v jeziku narodne skupnosti. Tržni inšpektorat RS opaža, da so podjetja pri poslovanju s kupci kot konkurenčno prednost prepoznala zaposlovanje tuje govorečih prodajalcev, ki poleg slovensko govorečih, tujim potrošnikom zagotavljajo dodatno pozitivno izkušnjo. Pri tem je za Tržni inšpektorat RS bistvenega pomena, da ima slovenski potrošnik, ki vstopi v trgovino in ga morebiti sprva nagovori prodajalec v tujem jeziku, vedno možnost da stopi v stik s prodajalcem, ki mu bo vse potrebne informacije podal v slovenščini. Slovenski potrošnik namreč ne sme biti v slabšem položaju kot tuj potrošnik, upoštevajoč, da gre za poslovanje na ozemlju Republike Slovenije, kjer slovenski

    Arhivi