Zapri

Novice


Arhiv: 5 namigov za izboljšanje čustvene inteligence

5 namigov za izboljšanje čustvene inteligence

Čustvena inteligenca (emotional intelligence - EI) je skupek sposobnosti, ki se uporabljajo za prepoznavanje, razumevanje, nadzor in ocenjevanje čustev sebe in drugih. Med ključne lastnosti, ki jih imajo čustveno inteligentni vodje, prištevamo sočutje, pristnost, spoštovanje, samozavest. Z vajo in izkušnjami pa raven svoje čustvene inteligence (EQ) lahko izboljšate in tako postanete tudi boljši vodja.

Na portalu officevibe.com smo našli nekaj namigov, kako povečati svojo čustveno inteligenco.

1. Zamenjajte negativno s pozitivnim.

Prizadevajte si, da negativne misli nadomestite s pozitivnimi. Navadite se na primer reči, "kaj se lahko iz tega naučim", kadar naredite napako, in ne, "to je bilo pa slabo". Sčasoma boste ugotovili, kako enostavno je obvladati negativna čustva.

2. Naučite se obvladovati stres.

Stres je neizogiben in nekaj stresa ni slabo, vendar se poskusite naučiti, kako ga bolje obvladovali ali vsaj ne dovolite, da močno vpliva na vas.

3. Poiščite si vzornika.

Poiščite si vzornika in opazujte, kako se odziva v določenih situacijah, kako se pogovarja z drugimi zaposlenimi, lahko pa ga celo poprosite za pomoč ali nasvet.

4. Pišite dnevnik.

Eden najlažjih načinov za povečanje samozavedanja je pisanje dnevnika. Opazujte se in si v dnevnik večkrat dnevno zabeležite svoje občutke. Po tednu dni se vrnite nazaj in preberite svoje zapiske ter razmislite, kaj in kako bi lahko spremenili na bolje.

5. Povežite se s sodelavci.

Edini pravi način za izgradnjo socialnih veščin je vaja. Pojdite na kosilo s sodelavci, poskusite se na sestanku ali poslovnem srečanju pogovarjati z nekom, ki ga ne poznate prav dobro. Tako se lahko izboljšate npr. pri govoru, očesnih stikih in podobno.

Fotogalerija

 

Arhivi