Novice


3. junij ob 12.30: E-pogovor med gospodarstvom in državo: GOSPODARSTVO MED IN PO EPIDEMIJI

Šok, ki smo ga doživeli z epidemijo koronavirusa, je bil izjemen. Vlada RS se je odzvala s pripravo protikriznih paketov, opredeljenih z interventno zakonodajo. Gospodarstvo je terjalo ukrepe, ki bi zagotovili predvsem razbremenitev stroškov dela, zadostno likvidnost in možnost nadaljevanja poslovanja povsod, kjer je bilo mogoče zagotoviti ustrezne varnostne in preventivne ukrepe. Kako se je na to odzvala Vlada RS? Kako sprejete ukrepe ocenjuje gospodarstvo in kaj še pogreša? Kako ponovno zagnati gospodarstvo? O teh in podobnih vprašanjih bosta spregovorila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in predsednik GZS Boštjan Gorjup.

Največja rast trošenja države v 12 letih

Slovenski BDP se je v prvem četrtletju 2020 medletno skrčil za 2,3 %, kar je bilo manj od naših pričakovanj (-3 %). K ublažitvi padca so prispevali (1) večje trošenje države (+5,8 %, najvišja rast po letu 2008), (2) pozitiven prispevek menjave s tujino (padec izvoza pri 1,6 % je bil nižji od padca uvoza za 2,5 %), (3) povečanje zalog, ki je bilo posledica večjega uvoza surovin in polizdelkov zaradi pričakovane otežkočene dobave blaga v prihodnjih mesecih ter interventnega povečanja državnih zalog ter (4) koledarski učinek, saj je več delovnih dni v 1. četrtletju 2020 ublažilo padec kar za 1,1 odstotno točko.

12 nasvetov za uspešno timsko delo

V času, ko se zaposleni večinoma znova vračajo na svoja delovna mesta v podjetja in organizacije, morda ne bo odveč, da se spomnimo, kako pomembno je skupno delo in sodelovanje v timu. Povzemamo 12 nasvetov za uspešno timsko delo.

Dovoljen poslovni obisk Bosne in Hercegovine za slovenske poslovneže

Poslovni obisk Bosne in Hercegovine za slovenske poslovneže je dovoljen pod pogojem, da posedujejo povabilno pismo BiH pravne osebe in negativni test na virus SARS-CoV-2.

Izšla revija Glas gospodarstva DIGITALIZACIJA

Da že skorajda dihamo digitalno, smo zapisali v posebni izdaji revije Glas gospodarstva DIGITALIZACIJA, ki je izšla danes. Posvetili smo se seveda digitalizaciji gospodarstva (vas zanima, kako je videti dobro digitalizirano podjetje?), vendar pa tudi sicer celotne družbe – kajti, ne le posamezna podjetja, digitalizirati se mora celotna država. V času epidemije koronavirusa se je hitro pokazala digitalna solidarnost med podjetji, sicer pa je tudi iz vrst GZS za oživitev gospodarstva prišlo precej predlogov v smeri večje digitalizacije, in kot boste lahko prebrali, se pristojni na gospodarskem ministrstvu z njimi večinoma strinjajo. Predstavljamo vsa digitalna »stičišča«: DIH Slovenija ali DIHS (Digitalno Inovacijsko Stičišče Slovenije), Slovensko digitalno koalicijo (Digitalna.si) ter Stičišče odprtih podatkov Slovenije (OPSI Hub). In seveda nismo pozabili na trende – preberite, kaj bo krojilo razvoj digitalizacije v bodoče.

17. junij: Nova e-konferenca o kreativnosti s konceptom

V nekaj mesecih se je vse spremenilo. Družbeno, gospodarsko in politično okolje. Trgi so se spremenili, kupci in nabavniki … vsi so se spremenili. Samo mi smo ostali isti – s svojo ponudbo, s svojimi zaposlenimi, s svojimi procesi. A ne moremo ostati isti … Spremeniti, prilagoditi, prestrukturirati, reinovirati se moramo tudi mi! Kako? O tem bomo govorili na NOVI e-konferenci o kreativnosti. V petih urah vas čaka pet zelo interaktivnih in konkretnih predavanj in delavnic s zanimivimi vmesnimi vložki med odmori, ki vam lahko odprejo obzorja.Kako do NOVIH produktov in NOVIH storitev, z NOVIMI orodji in NOVIMI procesi za NOVO prihodnost – ker s starimi ne gre več.

#PKP3: najpogostejša vprašanja in odgovori

Ali je kakšna razlika med ukrepom povračila nadomestila delavcem na začasnem čakanju na delo po #PKP2 (ZIUZEOP) in #PKP3 (ZIUOOPE)? Katere pogoje mora izpolnjevati delodajalec, da je upravičen do delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa? … Preberite odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja, ki jih je Pravna služba GZS že pripravila v zvezi s #PKP3 - Zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE). Obsežnejši nabor odgovorov bo objavljen danes na spletni strani Poslovni nasveti v času koronavirusa. Zakon je bil objavljen v Uradnem listu št. 80/2020 z dne 30.5.2020, ukrepi pa se uporabljajo od danes, 1. junija 2020.

BREZPLAČNO SVETOVANJE na nivoju prvega pravnega mnenja na področju gospodarskega prava, izvršilnega, delovnega, davčnega in drugega sorodnega področja za člane GZS SPGZ

Ne prezrite: člani Severno Primorske gospodarske zbornice imate možnost brezplačnega svetovanja na nivoju prvega pravnega mnenja na področju gospodarskega prava, izvršilnega, delovnega, davčnega in drugega sorodnega področja. Poleg tega imate za vse navedene storitve popust v višini 10 %. Svetovanje članom izvajata naša člana Odvetniška pisarna Polanc d.o.o. in Pravi nasveti d.o.o.. Rezervirajte si prosti termin. Vabljeni!

Drugi ukrepi po ZIUOOPE

• Bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma • Finančne spodbude na podlagi programa finančnih spodbud covid-19 podjetij preko javnih skladov • Dvig višine ocenjene vrednosti za javno naročanje gradenj • Zagotovitev finančnih sredstev SID banki za namen financiranja gospodarskih subjektov na področju cestnih prevozov • Pomoč izvajalcem javnih prevozov • Ukrepi s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane • Zvišanje subvencije plače za invalide

Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo

Povračilo izplačanega nadomestila plače bo lahko uveljavljal vsak delodajalec v RS, razen: • neposredni ali posrednik uporabnik proračuna RS oziroma proračuna občine, katerega delež prihodkov iz javnih virov je bil v letu 2019 višji od 70 %, • delodajalec, ki opravlja finančno ali zavarovalniško dejavnost, ki spada v skupino K in ima več kot 10 zaposlenih na dan 13. marca 2020, • tuja diplomatska predstavništva in konzulati, mednarodne organizacije, predstavništva mednarodnih organizacij ter institucije, organi in agencije EU.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.