Novice


Digitalni ATA zvezek

Mednarodni carinski dokument ATA zvezek (ATA Carnet) prehaja v digitalno obliko. Za lažjo predstavo kako deluje, si poglejte kratke video predstavitve.

Čezmejno izvajanje storitev: delodajalske organizacije predlagamo podaljšanje prehodnega obdobja

GZS, ZDS, TZS, OZS in ZDOPS smo na ministra za delo Luko Mesca naslovile pismo, v katerem predlagamo pripravo spremembe Zakona o čezmejnem izvajanju storitev na način, da se podaljša prehodno obdobje še najmanj za 1 leto in se s tem prepreči nastanek negativnih učinkov na slovensko gospodarstvo.

Integralno projektiranje in trajnostna gradnja kot ključna nosilca trajnostnega in krožnega gradbenega gospodarstva

Z dogodkom želimo prikazati možnosti, priložnosti in izzive, ki se projektantski in gradbeni stroki porajajo pri zasnovah, razvoju in uporabi sistemov integralnega načrtovanja in grajenja v širšem gradbenem in arhitekturnem vidiku v širšem grajenem okolju in prostoru.

Posvet SRIP MATPRO, 12. oktober 2023, GH Bernardin, Portorož

Kovinski in multikomponentni materiali so ključne surovine za številne industrije, kot so avtomobilska, gradbena, elektronska, energetska in letalska industrija idr. Pomanjkanje teh materialov lahko omeji proizvodnjo in ovira rast teh panožnih industrij, kar lahko vodi do izgube konkurenčnosti države na mednarodnem trgu. Da bi izboljšala svojo konkurenčnost, mora država s svojimi materiali upravljati pametno ter spodbujati vlaganja v raziskave in razvoj alternativnih materialov in tehnologij. Glavni poudarki posveta bodo industrijska proizvodnja v novih pogojih; razprava o izzivih in priložnostih v industriji materialov; proizvodnja strateških materialov v Sloveniji; predstavitev uspešnih primerov materialov, ki so pripomogli k razvoju slovenskega gospodarstva; področje razvoja človeških virov: napovedane potrebe po kompetencah - predstavitev Brošure SRIP MATPRO; mikrodokazila – agilno zapolnjevanje vrzeli.

Ostro nasprotujemo nameri vlade, da še dodatno obremeni delodajalce

Delodajalske organizacije GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS smo predsedniku vlade dr. Robertu Golobu poslale dopis, v katerem smo izrazile ostro nasprotovanje nameri Vlade RS, da ponovno uvede daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca na način, kot je to veljalo pred spremembo zakonodaje v letu 2022.

Javni poziv podjetjem_FORUM AGENTI MILANO 2023 – 9. in 10. november 2023

Skupaj z italijanskimi partnerji praznujemo deset let od začetkov sodelovanja slovenskih in italijanskih organizatorjev poslovnih dogodkov, ki potekaj pod imenom FORUM AGENTI in so namenjeni ustvarjanju poslovnih stikov z lokalnimi agenti v Italiji. Vabimo vas, da se čimprej prijavite, saj boste le tako lahko pravočasno pridobili čim več primernih sogovornikov, ki vam bodo lahko pomagali pri vašem poslovanju na italijanskem trgu.

Spletna anketa Gospodarska pričakovanja 2024 – vabljeni k sodelovanju

Nižji obseg industrijske proizvodnje, ohlajanje storitvenega sektorja, višje obrestne mere in visoka inflacija pomembno vplivajo na poslovanje slovenskih podjetij. Zato vas naprošamo, da z nami delite svoj pogled na spremembe pri nekaterih ključnih poslovnih kategorijah v letu 2024. Elektronska anketa je dosegljiva na povezavi: http://gzs.1ka.si/a/b8a0b50f (geslo za dostop je 7-mestna matična številka podjetja). V kolikor imate tehnične težave ali tako želite, lahko anketo izpolnite in vrnete tudi v papirni obliki. Anketa v obliki za printanje je dostopna na povezavi. S sodelovanjem lahko pridobite tudi poročilo o pričakovanjih z drugih evropskih trgov.

Proti spremembam ZVO-2 po hitrem postopku

»Z vodstvom Državnega sveta smo imeli zelo konstruktiven dialog. Strinjamo se, da si vsi želimo živeti v lepšem in čistejšem okolju in da bo slovensko gospodarstvo naredilo vse v svoji moči, da pripomore k temu cilju. Vendar predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja, za katerega so nevladne organizacije zbrale potrebno število podpisov za vložitev v Državni zbor, ni prava pot,« je uvodoma poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal in povzela mnenje gospodarskih organizacij, ki so pristopile k temu pozivu.

Arhiv: Posvet - Gospodarski strateški svet za digitalizacijo

Gospodarski strateški svet za digitalizacijo (GSSD) pri GZS organizira posvet na temo digitalnih kompetenc in kadrovske problematike na tem področju. Glavna tema razprave bodo digitalne kompetence s fokusom na pomembnosti in koristih digitalnih vsebin RIN (računalništva in informatike) že v osnovnih in srednjih šolah.

Upravni odbor GZS s finančnim ministrom Boštjančičem o mini davčni reformi

UO GZS je na četrtkovi seji gostil ministra za finance Klemna Boštjančiča, osrednja vsebina pa so bila izhodišča predloga GZS za mini davčno reformo, ki jih je predstavil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. Člani UO so se seznanili tudi z glavnimi aktivnostmi GZS v tretjem kvartalu leta 2023 in z akcijskim načrtom GZS – Novi horizonti prihodnosti, ki je podlaga za pripravo Plana dela GZS za 2024. UO GZS se je strinjal z izhodišči za uvedbo multimedijskega središča GZS in naložil vodstvu GZS, da projekt izvede do konca leta 2023.

Arhivi