Novice


Arhiv: Dovolilnice za Rusijo

Podaljšanje ruskih dovolilnic do 1. marca 2023

Arhiv: Priročnik Kostno-mišična obolenja

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izdalo priročnik Kostno-mišična obolenja, povezana z delom. Priročnik obravnava težave pri štirinajstih najpogostejših kostno-mišičnih obolenjih, okoliščine na delovnem mestu, kjer se težave najpogosteje pojavijo, zgodnje zdravljenje in rehabilitacijo, ohranjanje aktivnosti, vpliv psihosocialnih dejavnikov na vračanje na delo in promocijo dobrega mišičnega zdravja. Pregledno so prikazane osnovne značilnosti bolezenskih stanj in priporočila za hitro odkrivanje ter zdravljenje. Dodane pa so tudi kratke vaje za krepitev in predvsem preprečevanje kostno-mišičnih obolenj.

Arhiv: Omogočena oddaja vloge za ukrepa subvencioniranja skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo po ZPGOPEK

Na Portalu za delodajalce ZRSZ je sedaj omogočena elektronska oddaja vlog za oba ukrepa za omilitev posledic energetske krize (delno povračilo nadomestila plače zaradi skrajšanja polnega delovnega časa in za delavce na začasnem čakanju na delo).

Arhiv: Mehanizmi pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize za 2023

Vlada je v drugi polovici decembra 2022 sprejela zakon za pomoč gospodarstvu, ki vključuje subvencioniranje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Sprejela je tudi Uredbo o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja, s katero od 1. januarja do 30. junija 2023 določa cene za dobavo električne energije za ta podjetja. Na dogodku, kjer vas bomo seznanili z vsebino in pogoji posameznih pomoči, bodo sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, ki sta glavna akterja pri pridobivanju pomoči po zakonu. V drugem delu dogodka boste imeli priložnost tudi vprašati in izpostaviti tisto, kar vam je v zvezi s subvencijami najbolj nejasno.

Arhiv: Priporočilo distributerjev: zakupite vsaj 25 % potrebne energije že sedaj

Na četrtkovem webinarju so predstavniki pristojnih ministerstev in distributerjev pojasnili pričakovane trende rasti cen v naslednjih dveh letih. Opozorili so, da naj podjetja že v letu 2024 ne računajo na subvencije ter priporočili sklenitev večletnih (do 3 let) pogodb za energente. Podjetjem so predlagali, da ne čakajo z odločitvami, temveč zakupijo vsaj četrtino potrebne energije ter nato izvedejo še ostale nakupe v vsaj še dveh korakih. Vabljeni k ogledu posnetka webinarja.

Arhiv: Delodajalske organizacije ne podpiramo predloga Pravilnika o poklicnih boleznih

GZS je sopodpisnica izjave, ki so jo včeraj podale reprezentativne delodajalske organizacije, članice Ekonomsko socialnega sveta (ESS), glede Pravilnika o poklicnih boleznih. Strinjamo se, da je nujno potrebno urediti postopek ugotavljanja, potrjevanja in prijavljanja poklicnih bolezni, vendar pa predloga Pravilnika o poklicnih boleznih, ki je bil predstavljen na seji ESS 13. januarja 2023, vsebinsko ne podpiramo.

Arhiv: Strategija digitalne preobrazbe: nujni so ambicioznejši cilji

"Krovna strategija digitalne preobrazbe je ključen dokument, ki bo narekoval nadaljnji razvoj naše družbe in države. Potrebno pa je postaviti ambicioznejše cilje ter v pripravo akcijskega načrta digitalne strategije vključiti predstavnike gospodarstva," meni generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Kot ključni cilj predlaga, da postane Slovenija do leta 2030 ena izmed petih najuspešnejših držav po Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) na ravni držav EU.

Arhiv: Strokovni webinar o poreklu blaga

Na seminarju bodo predstavljene osnove glede določitve porekla blaga, tako za preferencialno kot tudi za nepreferencialno poreklo, pravna podlaga ter uporaba v praksi. Seminar je namenjen začetnikom na področju porekla blaga, kakor tudi poznavalcem, saj bodo predstavljene tudi spremembe. Člani GZS imate 20 odstotkov popusta na kotizacijo.

Arhiv: Razpis: Sklad za male projekte EZTS GO - Informativni dnevi

V začetku februarja se odpira razpis Sklad za male projekte (Small Projects Fund), ki ga financira program Interreg Italia-Slovenija in upravlja EZTS GO. V nadaljevanju vam pošiljam informacije o prihajajočih informativnih dnevih za ta razpis.

Arhiv: Vabljeni na spletni dogodek Mehanizmi pomoči za omilitev posledic energetske krize za 2023

V četrtek, 9. februarja, ob 10. uri lepo vabljeni na spletni dogodek Mehanizmi pomoči za omilitev posledic energetske krize za 2023. Na dogodku, ki ga organizira GZS - OE Strateški razvoj, bosta sodelovala tudi predstavnika Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT-a.

Arhivi