Novice


Arhiv: GZS proti predlaganim spremembam na področju dohodnine

»Jasno stališče Gospodarske zbornice Slovenije ostaja, da nasprotujemo predlaganim spremembam novele zakona o dohodnini, kljub nekaterim rešitvam, ki prispevajo k večji izenačitvi obdavčitve različnih oblik dela,« poudarja vodstvo GZS po ponedeljkovi potrditvi novele Zakona o dohodnini na vladi.

Arhiv: PRILOŽNOSTI ZA PODJETJA: objavljen je Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (v nadaljevanju MGRT) je v Uradnem listu objavilo Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma. Okvirna višina nepovratnih sredstev za sofinanciranje upravičenih stroškov je 69 milijonov evrov. Delež sofinanciranja upravičenih stroškov je od 15 % do največ 50 %, odvisen je od velikosti podjetja ali lokacije naložbe.

Arhiv: Začasno potrdilo za voznike

Podaljšan je začasni ukrep, na podlagi katerega lahko GZS izdaja Potrdila za voznike, ki niso državljani EU, na podlagi potrdila o prejeti vlogi za podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo izdanega s strani Upravne enote.

Arhiv: Hitri poslovni nasvet: Ali bi vaše podjetje želelo privabiti novo zaposlene preko vajeništva?

Vajeništvo omogoča, da si bodoče zaposlene oblikujete in vzgojite že tekom njihovega šolanja, saj imajo vajenci kar polovico praktičnega usposabljanja z delom neposredno v podjetju. Vsako podjetje, ki vstopa v vajeništvo, mora biti verificirano. Kaj pri tem preverimo, pojasnjuje Ana Žemva Novak v svojem Hitrem poslovnem nasvetu. Več informacij najdete tudi na www.vajenistvo.si

Arhiv: Geopolitične eskalacije so trenutno največja bojazen

Potencialni razpleti treh trenutno največjih vprašanj, s katerimi se ukvarja gospodarstvo, bodo narekovali gibanje cen surovin in gospodarskih trendov, meni glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc v svojem intervjuju za septembrsko izdajo revije Glas gospodarstva.

Arhiv: EVROPSKA ANKETA EKONOMSKEGA OKOLJA 2023

Višje cene energentov, še posebej zemeljskega plina in električne energije ob dvigu obrestnih mer pomembno vplivajo na aktualne ocene poslovanja v prihodnjem letu. Zato vas naprošamo, da z nami delite smer sprememb pri nekaterih ključnih poslovnih kategorijah v letu 2023. Vabljeni k sodelovanju v anketi, ki vam bo vzela 2-3 minute časa. S sodelovanjem lahko pridobite tudi poročilo o pričakovanjih z drugih evropskih trgov.

Arhiv: 4. konferenca INDUSTRIJA PRIHODNOSTI - 17. oktober 2022

Na že 4. slovenski industrijski konferenci bodo govorci iz politike in gospodarstva razpravljali o vlogi in pomenu ženskega vodenja tako v industriji kot širšem gospodarstvu. V okviru konference bosta potekali dve okrogli mizi. Na prvi bodo gospodarstvenice razpravljale o svojem pogledu na krize kot priložnosti za razvoj, na drugi pa bo govora o zeleni, pametni in ustvarjali prihodnosti industrije s ciljem, da z večjim vključevanjem žensk v ekipe pridemo do prebojnih inovacij.

Arhiv: 5G kot priložnost za sodobne digitalne rešitve v gospodarstvu

Mobilne tehnologije pete generacije (5G) prinašajo ključne tehnološke prednosti za nove digitalne produkte, storitve in poslovne modele v številnih gospodarskih panogah. Na dogodku bomo predstavili stanje razvoja in trende 5G v EU in svetu, zanimive globalne in lokalne primere iz prakse. Pokazali bomo, kakšne so prednosti v primerjavi z WiFi omrežji, zakaj so nove poslovne priložnosti na osnovi 5G so na voljo tukaj in zdaj in jih ne smemo zamuditi. To velja tako za industrijska podjetja, logistiko in mobilnost, pametna mesta, javno varnost ter druga področja oz. panoge. In zakaj je tudi priložnost za nova partnerstva v IKT panogi.

Arhiv: Energetska kriza: GZS nezadovoljna s predlogom novele zakona o pomoči gospodarstvu

GZS je na petkovi seji Ekonomsko socialnega sveta opozorila, da je v predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina vključen bistveno krajši nabor sprememb, kot ga je gospodarstvo pričakovalo in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo tudi napovedoval.

Arhiv: SCENARIJI POSLOVANJA V 2023

Ob ustanovitvi Inštituta za strateške in gospodarske raziskave (ISGR), GZS vabi k udeležbi na vsebinskem dogodku, kjer bo predstavljen pogled makroekonomske stroke na izzive poslovanja v prihodnjem letu. Glavni ekonomist GZS bo predstavil svojo jesensko napoved ter opredelil tako optimistični kot pesimistični scenarij gospodarskih gibanj. Na okrogli mizi se bo s predstavniki UMAR, Banke Slovenije in SID banke odkrito pogovoril o izzivih energetske krize in vplivih le-te na makroekonomska gibanja.

Arhivi