Novice


Arhiv: PRIPOROČILA NIJZ-ja

PRIPOROČILA NIJZ-ja

Osebna higiena je osnova za zmanjševanje možnosti prenosa okužbe nase in na druge.
V osebno higieno sodi pogosto in temeljito umivanje rok in ustrezno ravnanje pri kašljanju, kihanju in pljuvanju ter nedotikanje ust, nosa in oči z rokami, ki niso čiste.
Umivanje rok mora biti pogosto in temeljito, z uporabo mila in tople vode. Kadar to ni mogoče pa roke razkužimo. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %.
Kašljamo in kihamo v rokav, še bolje pa v papirnat robec. Za izcedek iz nosa in izpljunek uporabimo papirnat robec za enkratno uporabo. Organiziramo pogostejše praznjenje košev za smeti z zavrženimi robci.
Ust, nosa in oči se dotikamo zgolj s pravkar umitimi ali razkuženimi rokami ali s čistim robcem.
Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), NIJZ svetuje previdnost, vendar navaja, da naj do prenosa virusa ne bi prišlo na razdalji večji od 1,5 m do obolelega.
Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus preživi na površinah, čeprav prve informacije kažejo, da lahko preživijo nekaj ur. Razkužila lahko učinkovito uničijo virus in preprečijo, da bi virus prešel na človeka.
Redno razkuževanje površin, ki se jih največkrat dotakne večje število ljudi zato prispeva k zmanjševanju možnosti prenosa okužbe.

Take površine so na primer:

-       ročaji aparatov v skupnih čajnih kuhinjaj (ročaj hladilnika, mikrovalovne pečice, grelnika vode, kavni aparat ipd.)

-       stikala za luči

-       pisala za skupno uporabo na poštah, bankah, uradih

-       pulti na poštah, bankah, uradih

-       ročaji trgovskih vozičkov in košar

-       ekrani trgovskih samopostrežnih blagajn

-       tipkovnice POS terminalov

-       tipkovnice in ekrani bankomatov

-       tipkovnice in vratca avtomatov za kavo in prigrizke

-       tipkovnice dvigal

-       ročaji in oprijemalni del ograj stopniščnih in drugih ograj, naslonov v dvigalih, hodnikih, stopniščih in tekočih stopnicah, na stolih, v vlakih, avtobusih, čakalnicah ipd.

-       registracijske kartice in elektronski ključi za stranke v poslovnih stavbah

-       predmeti, ki so namenjeni za izposojo, kot so knjige, DVD v knjižnicah, ročaji orodja v izposojevalnicah, ročaji krmil koles in drugih vozil za izposojo

-       predmeti, ki so namenjeni za uporabo strank, kot so jedilni listi, ceniki, solnice in druga posoda za uporabo večih gostov (poper, kečap, kis, olje idr.)

predmeti v verskih objektih, ki jih prijemlje več ljudi, kot na primer kropilnik in voda v njem, skrinjice za denarne darove in plačila, police/držala na klopeh ipd.  
 
O poziv podjetjem, zlasti trgovcem, ipd. , da začnejo redno razkuževati predmete po zgornjem seznamu


Fotogalerija





 

Arhivi