Novice


Arhiv: Nekaj informacij ZZZS, ki vplivajo na obračun in pripravo zahtevkov za refundacije

Spoštovani,

v nadaljevanju ZZZS pošilja nekaj informacij, ki vplivajo na obračun in pripravo zahtevkov za refundacije.

1. POSEBNOSTI PRISPEVKOV - OLAJŠAVA PO 156. ČLENU ZPIZ-2

Kot smo vas že obvestili, se zaradi prenehanja veljavnosti Zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela (ZIUPTD) s koncem lanskega leta, za januar 2020 in nadaljnje mesece lahko spet uveljavlja oprostitev plačila prispevkov delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 30% za delavce, ki so dopolnili 60 let starosti. Olajšava se upošteva tudi pri obračunu nadomestil plač v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in pripravi zahtevkov za refundacije nadomestil plač (če ne gre za invalidsko podjetje ali invalida nad kvoto). Obveščamo vas, da je trenutno na portalu SPOT dopolnitev že izvedena in lahko izberete oznako za 30-odsototno olajšavo za prispevke za PIZ.

V prilogi najdete pregled vseh možnih olajšav, ki se uporabljajo pri obračunu nadomestil v breme ZZZS. S sivo so v preglednici obarvane tiste olajšave, ki več ne veljajo oziroma so veljale v preteklih obdobjih. 

Posebnosti prispevkov - nadomestila v breme ZZZS

2. eBOL - PRAVILA ZA IZPOLNJEVANJE RUBRIKE 10-ZADRŽANOST OD DELA

Ker je v praksi veliko nejasnosti glede pravil izpolnjevanja rubrike 10-Zadržanost od dela na eBOL (mnogi namreč zmotno menijo, da rubrika ''dolžan delati'' predstavlja delovno obveznost delavca po koledarju), vam v prilogi pošiljamo kratko prezentacijo s konkretnimi primeri, iz katerih so razvidna pravila izpolnjevanja te rubrike, ki bi jih morale upoštevati ambulante ob izdaji eBOL. Z zeleno je pripisan v vsakem konkretnem primeru izračun ur zadržanosti oz. ur nadomestila na podlagi konketnih podatkov v rubriki 10.

eBOL-rubrika 10-februar2020


3.  NOVA MINIMALNA OSNOVA ZA PLAČILO PRISPEVKOV 

V povezavi: https://www.stat.si/StatWeb/Field/Index/15/74 je bil v torek 25.3.2020 na spletni strani SURS objavljen končni podatek o povprečni plači za leto 2019, ki znaša 1.753,84 EUR.
Posledično se izračuna nova minimalna osnova za plačilo prispevkov, ki za izplačila od 01.03.2020 do 31.12.2020 znaša 1.017,23 EUR (58% povprečne plače za leto 2019).
Ta znesek minimalne osnove se upošteva tudi pri izračunu prispevkov od razlike do minimalne osnove ob obračunu nadomestil plač v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja  in pripravi zahtevka za refundacije.

Za več informaciji lahko pokličete:

Ingrid Sulič, Vodja službe
Služba za nadomestila, povračila in

mednarodno zavarovanje
Oddelek za izvajanje obveznega
zdravstvenega zavarovanja
Območna enota Nova Gorica
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije

Ul. Gradnikove brigade 1, 5000 Nova Gorica
T: 05 33 81 266
F: 05 30 28 379
E: ingrid.sulic@zzzs.si
W:
www.zzzs.si

    

 



 

Fotogalerija





 

Arhivi