Novice


Arhiv: O srečanju gospodarstvenikov z župani občin Bovec, Idrija, Cerkno, Kanal, Kobarid, Tolmin in Brda v Bovcu, 4. 3. 2020


Severno Primorska gospodarska zbornica igra pomembno povezovalno vlogo med predstavniki gospodarstva in različnimi deležniki na območju regije, kar je dokazala tudi s srečanjem v Bovcu, kjer sta si roko podala politika in gospodarstvo.

Sedem županov Tolmina, Kobarida, Bovca, Idrije, občine Cerkno, Brd in županja občine Kanal ob Soči je prisluhnilo potrebam v prostoru in predstavilo konkretne ukrepe, ki jih izvajajo v posamezni občini za uspešen razvoj in rast gospodarstva. Strinjali so se, da bi se morali večkrat usesti za skupno mizo in prisluhniti potrebam in pobudam, predvsem pa v bodoče igrati bolj povezovalno vlogo pri nekaterih regijskih projektih.  Kar nekaj izzivov je namreč skupnih, pri reševanju le teh pa bi lahko sodelovali tudi z domačo gospodarsko zbornico, ki ima povezovalno in svetovalno vlogo.

Med največjimi izzivi so župani omenili infrastrukturo, ki vključuje izgradnjo in izboljšanje prometnic, 4. razvojno os, cestne povezave po Soški dolini. Drugi večji problem pa so kadri, saj se vseskozi poraja vprašanje kako zagotavljati dovolj velik bazen kvalitetnih kadrov za gospodarstvo in javne institucije, kar je predpogoj za napredek. Na področju stanovanjske gradnje se ni naredilo veliko in to je ena od smeri v katero je potrebno narediti odločnejše korake, je bilo slišati v županskih vrstah.

Kot je povedala direktorica mag. Nevenka Volk Rožič, je srečanje potrditev, da tovrstno izmenjavo mnenj potrebujemo, interes je bil namreč velik na strani gospodarstva in strani lokalnih skupnosti. Problemi so. Tudi skupni, ki bi jih lahko skupaj reševali. Če smo povezani lahko dosežemo več in hitreje. Na upravnem odboru bodo še enkrat osvežili izpostavljeno problematiko in dorekli akcijski načrt kako naprej in v katerih primerih lahko zbornica prevzame aktivnejšo vlogo.

Gospodarstveniki so se strinjali, da je prav pri infrastrukturi potrebno narediti korak naprej. Skrbi jih tudi pomanjkanje tehničnih poklicev, zato bi bilo nujno nadgraditi promocijo le teh. Pomembne so iniciative, ki presegajo eno občino in delujejo širše v okolju. Priložnosti za izboljšavo zagotovo so.

„S skupnim glasom lahko naredimo več, podjetja imajo lokalne težave, župani pa nam lahko pomagajo pri ustvarjanju pogojev, da te težave hitreje rešujemo“ je bilo slišati.

Prisotni so izrazili željo, da bi bilo tovrstnih srečanj in povezovanja v bodoče več, saj le povezani lahko ustvarimo dobre pogoje za uspešen razvoj in rast gospodarstva v regiji.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi