Novice


Arhiv: Stališče SPGZ glede posledic epidemije COVID 19

Gospodarstvo severne primorske je na področju blagovne menjave močno odvisno od Italijanskega trga. Tudi na področju storitev je tako. V tem skupnem čezmejnem prostoru izvajajo številne storitve, za katere so kupci ali uporabniki ali naročniki Italijani.

Med najbolj prizadete panoge gotovo sodijo gostinstvo, turistične storitve in igralništvo, ki so vezani v pretežni meri na italijanske goste. Te dejavnosti so poleg prevoznikov in logistov tudi tiste, ki so začutile posledice že pred uradno razglasitvijo epidemije COVID 19 v Sloveniji, njihovo okrevanje pa bo nedvomno daljše, odvisno od okrevanja italijanskega trga.  

Za ponoven zagon gostinstva in turističnih dejavnosti je ključen odgovor na vprašanje, kdaj se bo odprla meja z Italijo, za igralnice in igralne salone pa tudi, kakšni bodo varnostni pogoji odprtja in termin, ko se bodo lahko v igralništvu ponovno odprla vrata. In ne nazadnje, so od ponovnega zagona italijanskega trga odvisne tudi družbe drugih dejavnosti, ki so močno vpete v poslovanje z italijanskimi kupci.

V našem obmejnem prostoru smo v preteklem obdobju spodbujali in razvijali čezmejno sodelovanje ter poslovanje, posledice epidemije v Italiji pa so te aktivnosti presekale. Prizadeti niso zgolj tisti poslovni subjekti, ki ponujajo blago in storitve italijanskim kupcem, ampak tudi tisti, ki so njihovi dobavitelji. 

Situacija je resna, zato si na Severno Primorski gospodarski zbornici prizadevamo, da bi država prizadetim podjetjem v regiji namenila posebno obravnavo in pomoč.  

Fotogalerija





 

Arhivi