Novice


Arhiv: Pet namigov za zmagovalno miselnost

Pet namigov za zmagovalno miselnost

»Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci,« je na zadnji seji Skupščine GZS izpostavil predsednik Boštjan Gorjup.

Zmagovalna miselnost, podobno kakor uspeh v poslu, pa ni nikomur podarjena. Zmagovalno miselnost je treba (z)graditi skozi čas. Dionne Mahaffey je na portalu www.forbes.compredlagala pet namigov, kako.

 

1. Ne zanašajte se na svoj talent.

Vsi ljudje smo v nečem dobri, toda zmagovalna miselnost pomeni razumeti, da razliko med hobijem in poslom predstavljata disciplina in trdo delo, ki stojita za njim. Vsi vrhunski dosežki temeljijo na neprestanem izpopolnjevanju in na iskanju slabosti, ki jih je treba odpraviti.

 

2. Bodite zagnani.

Profesorica Angela Duckworth, avtorica knjige Zagnanost: Moč strasti in vztrajnosti meni, da visoke dosežke napoveduje zagnanost, ne pa talent ali sreča. Zagnanost opredeljuje kot kombinacijo strasti in vztrajnosti za edinstven, dolgoročni cilj. Prav sposobnost, da vas ne zmotijo ovire in da ohranjate osredotočenost, največ prispeva k vašemu uspehu.

 

3. Ustvarite zagon z majhnimi koraki.

Velike cilje dosegate z doslednimi majhnimi koraki, čeprav to ni vedno vznemirljivo. Sami si morate pripisovati zasluge za majhne dosežke, ki ustvarjajo zagon in prinašajo prepotrebne življenjske izkušnje.

 

4. Zaupajte svoji viziji.

Kot podjetnik imate vizijo. Če želite uspeti, morate ostati zvesti svoji viziji. To ne pomeni, da ne smete biti prilagodljivi ali se spreminjati znotraj svojega posla, temveč da neomajno zaupate v to, da bodo vaše ideje delovale. Seveda se pojavljajo tudi neuspehi, dvom v samega sebe, negativna notranja in zunanja mnenja. To je normalno in pričakovano. Toda temelj vseh zmagovalnih mentalitet je optimizem, da se na koncu mavrice skriva zlato.

 

5. Lotite se dela.

Poti do cilja ne moremo samo misliti. Treba je ukrepati. Številni vodje porabijo toliko časa za analizo svoje naslednje poteze, da stagnirajo in se začnejo bati tveganja. Tako zamudijo priložnosti za neuspeh in za učenje iz svojih napak. O določeni odločitvi morda niste stoodstotno prepričani, a v nekem trenutku se morate premakniti. Pripravljeni morate biti na to, da ukrepate, celo potencialno napačno ukrepate. To mora preiti v navado.

 

Zmagovalna miselnosti ni prirojena, ampak jo je treba razviti. Torej se lotimo dela!

 

Povzeto po prispevku Five Ways To Develop A Winning Mindset avtorice

Dionne Mahaffey na spletni strani Forbes.com

Fotogalerija





 

Arhivi