Novice


Arhiv: 8 namigov za dvig ravni čustvene inteligence

Koristen namig

8 namigov za dvig ravni čustvene inteligence

Čustvena inteligenca pomeni sposobnost prepoznati, razumeti in upravljati lastna čustva ter prepoznati, razumeti in vplivati na čustva drugih. Na portalu inc.com smo našli osem namigov, kako povečati to sposobnost.

1. Zatrite negativne samogovore

Če ste nagnjeni k negativnim samogovorom, je čas, da se otresete te navade. Pozitivno razmišljanje vpliva pozitivno na naše poglede, odnose in delovno uspešnost.

2. Ne obsojajte drugih

Obsojajoči ljudje kritizirajo vse in vsakogar, zato nihče ne prihaja k njim po nasvet ali pomoč; vsakdo ve, da je to popolna izguba časa. Opazujte, kako sodelavci gravitirajo k vam, ko se blizu vas počutijo varne. In ne pozabite: ko sodimo, začnejo drugi soditi nas.

3. Živite po svojih vrednotah

Če želite živeti po svojih vrednotah, je vaš prvi korak opredelitev, katere so. Naredite seznam svojihpetih najpomembnejših vrednot in se vprašajte,ali pomemben del svojega časa preživite po njih.

4. Zaupajte svoji intuiciji

Če preveč razmišljate, verjetno preveč intelektualizirate stvari. Vaše najpomembnejše odločitve bodo vedno temeljile na vaših občutkih - gre za srce, ne za glavo.

5. Učite se rasti iz svojih napak

Napake so del procesa vaše osebne rasti. Na neuspehe in zmote moramo gledati kot na ključni del učenja.

6. Pozabite na pretekle bolečine

Seveda smo vsi ranljivi, vendar je pomembno, da s seboj ne nosite prtljage starih zamer.

7. Odpuščajte sodelavcem

Raziskave so pokazale, da je odpuščanje sodelavcem povezano s povečano produktivnostjo, zmanjšanjem odsotnosti z dela in z manj duševnimi in fizičnimi zdravstvenimi težavami.

8. Prepoznajte svoje »slepe pege«

Premislite in priznajte, da je tisto, kar vam o vas povedo drugi, marsikdaj res; prepoznavanje lastnih »slepih peg« je najpogumnejši del procesa povečevanja vaše čustvene inteligence.

Fotogalerija





 

Arhivi