Novice


Arhiv: 3 vprašanja, ki si jih velja zastaviti, če se želite učiti hitreje in obdržati več znanja

Koristen namig

3 vprašanja, ki si jih velja zastaviti, če se želite učiti hitreje in obdržati več znanja

Marsikdo od nas si ob strokovnem branju dela zaznamke ali zapiše kakšno opombo, a se k tistemu le redko vrača ali se sklicuje nanje.

A kot pravi Jim Kwik, avtor uspešnice Limitless: Upgrade Your Brain, Learn Anything Faster, and Unlock Your Exceptional Life, znanje - tako kot izkušnje - pomeni moč in je koristno le takrat, ko ga dejansko uporabljamo. Zato je dobro, da iščemo nove informacije ter da posodabljamo svoja prepričanja in predvidevanja (gospodarska, tehnološka,…) in smo si pripravljeni premisliti, ko odkrijemo nova dejstva ali nove informacije.

Da bomo nova znanja dobro uporabili, je pomembno, da si takrat, ko se lotevamo učenja nečesa novega, zastavimo tri vprašanja: zakaj, kako in kdaj bomo to znanje uporabili. Vsako novo znanje bi namreč moralo imeti namen, motiv in časovni okvir.
Zakaj novo znanje? Preprosto: naš cilj je zagotoviti si koristne, uporabne informacije - ne nekakšnega polovičarskega mnenja. Kako bomo novo znanje uporabili? Nova spoznanja bomo uporabili za prevetritev ali nadgraditev naših prepričanj in predvidevanj. Odgovor na vprašanja, kdaj, pa se glasi: vedno, kadar smo brez pomisleka prepričani v svoj prav, je to dobro preveriti z novimi dognanji.

Zato je dobro, da si naslednjič, ko se boste lotevali učenja nečesa novega, zastavite ta tri vprašanja. Ugotovite, kako. Ugotovite, zakaj. Odločite se, kdaj.

Besedilo je povzeto po portalu Inc.com.

Fotogalerija





 

Arhivi