Novice


Arhiv: 4 namigi, kako biti manj strogi do sebe

4 namigi, kako biti manj strogi do sebe

Biti strog do sebe je neučinkovito, vendar je to vzorec, ki ga je težko preseči. Na portalu Harvard Business Review (https://hbr.org) smo našli štiri namige, kako lahko sprejmete bolj uravnotežen in čustveno bolj umirjen pristop do sebe.

Izogibajte se posploševanju.

Kadar se oglasite na sestanku in menite, da nastopa niste dobro opravili, ste največkrat žrtev »učinka žarometa«, ko napačno ocenite oziroma precenite pozornost, ki jo vašemu vedenju namenjajo drugi. Pogosto je vaš nastop viden celo v povsem drugačni luči – kot nekaj, kar ste odlično opravili. Zato je pomembno, da vidite širšo sliko in se samoocenjujete v daljšem časovnem obdobju, ko nizate tudi uspehe. Predvsem pa se morate izogibati negativnemu posploševanju v smislu: vedno sem zmeden, ta napaka se mi zgodi vsakokrat in podobno.

Obrnite razmišljanje »kaj, če…«.

Študije so pokazale, da so možgani občutljivih ljudi bolj aktivni na področjih, ki so povezana s pozornostjo, načrtovanjem ukrepov, odločanjem … To moč izkoristite za razmišljanje o tem, kaj bi lahko šlo prav - vsaj v enaki meri kot o tistem, kar bi lahko šlo narobe. Vprašajte se na primer: kaj pa, če ta ideja ni neumna, ampak je preboj, ki projekt premika naprej?

Določite si čas in cilj.

Kot kaže, občutka sramu in ponižanja, ki sta skupna samokritičnosti, trajata le od 30 do 50 minut. Vzemite si ta čas zase in ga izkoristite za procesiranje svojih občutkov, nato pa se odločite, kako naprej. Mnogi ljudje se želijo nekoliko umiriti s kratko meditacijo ali sprehodom.

Razširite svojo definicijo uspeha.

Doseganje želenega rezultata ni vedno pod vašim nadzorom, zato razširite svojo definicijo uspeha in vanjo vključite npr. premagovanje strahu, zavzemanje za tisto, kar se vam zdi prav, spremembo odnosa do situacije …

Na koncu delovnega tedna si vzemite nekaj trenutkov in razmislite ne samo o pohvalah, priznanjih, pozitivnih ocenah …, ampak tudi o trenutkih, ko ste bili ponosni nase. Delo v skladu z lastnimi vrednotami je resnična definicija uspeha.

Fotogalerija





 

Arhivi