Novice


Arhiv: Odločni NE zapiranju gospodarstva, odločni DA preventivnim ukrepom

Predsednik Vlade Janez Janša je na seji državnega zbora dejal, da »je Slovenija pred tem, da bo zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga zagotovo ni povzročila policija ali vlada, ponovno prisiljena uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT ukrepi. To bodo ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo in povzročili dodatno škodo ter zavirali okrevanje po epidemiji«.

 

GZS zagovarja čim večjo precepljenost prebivalstva proti covid-19 ter spodbujanje zaposlenih k cepljenju. Le tako bo mogoče ohraniti odprtost države v naslednjem obdobju. Vsakršno morebitno ponovno zapiranje dejavnosti bi namreč pomenilo ponovni zastoj gospodarskega zagona. Aktualna gospodarska pričakovanja ostajajo dobra in gospodarska rast Slovenije za 1,5 odstotne točke presega tisto v območju evra. Kljub temu se številne dejavnosti soočajo s posledicami pandemije in spreminjajočih ukrepov na področju varovanja zdravja. Prvi in drugi val sta nacionalno gospodarstvo stala 1,5 mrd EUR v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti.

 

GZS pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva. Po podatkih Univerze v Oxfordu je indeks zajezitvenih ukrepov v Sloveniji na ravni novih članic EU.
Zato Gospodarska zbornica Slovenije poziva vse državljane in državljanke Slovenije k doslednemu spoštovanju preventivnih zaščitnih ukrepov ter upoštevanju PCT pogoja v javnem življenju, pristojne institucije pa k spodbujanju posameznikov k cepljenju.

PREBERI VEČ

Fotogalerija





 

Arhivi