Novice


Arhiv: Vodstvo GZS v pismu dr. Golobu o pripravljenosti na tvorno in strokovno sodelovanje pri naslavljanju izzivov

AKTUALNO

Vodstvo GZS v pismu dr. Golobu o pripravljenosti na tvorno in strokovno sodelovanje pri naslavljanju izzivov

Vodstvo GZS je v petek na verjetnega bodočega mandatarja naslovilo pismo, v katerem je izrazilo pripravljenost za tvorno in strokovno sodelovanje pri naslavljanju osrednjih izzivov gospodarstva. V pismu je izpostavilo ključne vsebine, za katere pričakuje, da jih bo nova koalicija takoj naslovila.

Predsednik GZS Tibor Šimonka
ter generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti sta v pismu izrazila zadovoljstvo, da na čelo države prihaja gospodarstvenik, naklonjen razvojnim priložnostim gospodarstva. Naglasila sta pripravljenost GZS kot reprezentativne organizacije slovenskega gospodarstva za tvorno in strokovno sodelovanje pri iskanju odgovorov na izzive: »S svojimi strokovnjaki v okviru GZS, njenih regijskih in zbornic dejavnosti in v tesni povezanosti z našim številnim članstvom smo vedno kompetenten, kredibilen sogovornik in prvi glas gospodarstva. Zato upamo, da bomo z novo Vlado vzpostavili zaupanja vreden in kooperativen odnos, ki bo gospodarstvu omogočal, da bo slišano.«

Vodstvo GZS je izpostavilo štiri stebre iz strateško razvojnega dokumenta Horizonti prihodnosti s pričakovanjem, da jih nova vlada umesti v svoj prioritetni program: zeleni in digitalni prehod, reindustrializacija, povezljivost ter viri financiranja.

Vodstvo GZS je v pismu dr. Golobu izpostavilo še ključne izzive, s katerimi se trenutno sooča slovensko gospodarstvo in bi vlada morala nanje kar najhitreje odgovoriti: pripravo nove sheme pomoči podjetjem pri omilitvi posledic enormnih cen energentov v skladu z drugim tool-boxom Evropske komisije, ukrepe za reševanje kadrovske problematike, sredstva za raziskave in razvoj, ki bodo industriji omogočala zeleno in digitalno transformacijo, pripravo strategije za zagotavljanje energetske samozadostnosti ter pripravo podzakonskih aktov, ki bodo omogočali izvajanje Zakona o varstvu okolja-2. Le-to je namreč odvisno od podzakonskih aktov, ki jih (še) nimamo, kar povzroča kaos tako v družbi kot v gospodarstvu.

Fotogalerija





 

Arhivi