Novice


Arhiv: Pomemben korak Občine Kanal ob Soči na poti zelenega prehoda

 

Pomemben korak Občine Kanal ob Soči na poti zelenega prehoda

 

Prvi primer koncepta postavitve sončnih elektrarn na objekte v lasti občine prek javnega poziva za dodelitev služnostne pravice investitorju

 

Občina Kanal ob Soči je skladno z Zelenim dogovorom začrtala projekte, usmerjene tako v osveščanje lokalnega prebivalstva o zelenem prehodu, kot v trajnostno naravnane naložbe, ki se nanašajo tudi na postavitev sončnih elektrarn na strehe stavb v svoji lasti. S to potezo bo prispevala k zmanjšanju ogljičnega odtisa in stroškov električne energije.

 

Pomembno vlogo na področju zelene preobrazbe Občine Kanal ob Soči (Občina) ima decembra 2020 ustanovljen Zavod za zeleni razvoj Soške doline (Zavod). Skladno s svojim poslanstvom delovanja na različnih področjih zelenega prehoda, prepoznavanja razvojnih priložnosti in izvajanja regionalnih, državnih in mednarodnih projektov, je ta v sodelovanju z Goriško Lokalno Energetsko Agencijo (GOLEA) prevzel tudi vodenje postopkov izgradnje sončnih elektrarn na objekte v lasti Občine. Z izgradnjo elektrarn bodo sedanja fosilna goriva postopoma nadomestili obnovljivi viri energije, kar bo prispevalo k zmanjšanju emisij CO2 v okolje kot tudi k prihrankom za stroške električne energije.

 

Občina je na osnovi javnega poziva za dodelitev služnostne pravice za postavitev malih sončnih elektrarn na strehe Osnovne šole Kanal in Športne dvorane Kanal, Osnovne šole Deskle in Športne dvorane Deskle ter Kulturnega doma Deskle letos aprila podpisala pogodbo z družbo ERP d.o.o., ki ji je dodelila služnostno pravico na nepremičnem premoženju za izgradnjo, vzdrževanje, nadzor, obratovanje ter uporabo sončnih elektrarn za proizvodnjo električne energije in njeno oddajo v distribucijsko omrežje. Po tem konceptu Občina nima investicijskih stroškov, poleg tega si je zagotovila fiksno ceno električne energije za obdobje 25-ih let. Izpusti ob proizvodnji električne energije v višini 513.817 kWh/leto bodo v tem obdobju nižji za 6.503 tone.

 

V naslednji fazi je načrtovano vključevanje gospodinjstev v energetske skupnosti ali zadruge, s čimer bo omogočena ugodnejša cena električne energije tudi zainteresiranim občanom.

 

Fotogalerija





 

Arhivi