Novice


Arhiv: GZS o nujnih ukrepih na področju zdravstva

Stališča GZS

GZS o nujnih ukrepih na področju zdravstva

GZS je Ministrstvu za zdravje posredovala konkretne predloge dopolnitve in sprememb Predloga nujnih ukrepov za interventni zakon za zajezitev širjenja in blaženje posledic epidemije COVID-19.

GZS nasprotuje ponovni uvedbi pravice do 3-dnevne bolniške odsotnosti brez potrdila o upravičeni odsotnosti, ki ga izda osebni zdravnik. Ukrep je bil v času nenadnega izbruha epidemije covida-19 in posledično velike obremenitve zdravstvenega osebja sprejet s ciljem razbremenitve primarnega zdravstva. Podjetja pa v času veljavnosti tega ukrepa niso poročala o koristih za delodajalce, nekatera so celo navajala težave (npr. povečano koriščenje ukrepa v času trgatev, praznikov, šolskih počitnic …). GZS zato ne vidi potrebe po ponovni uvedbi tega ukrepa. Pač pa predlaga ponovno uvedbo ukrepa pomoči za nakup hitrih antigenskih testov na virus SARS-CoV-2 za samotestiranje ter subvencioniranje nakupa zaščitne opreme covida-19. Podpira tudi ponovno uvedbo ukrepa kritja stroškov prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi za zavarovane osebe obveznega zdravstvenega zavarovanja iz državnega proračuna.

GZS se zavzema tudi za ponovno uveljavitev ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej.

Fotogalerija





 

Arhivi