Novice


Arhiv: Poziv k sprejetju uredbe, ki bo omogočala izvajanje predpisanega poklicnega zavarovanja

Poziv GZS

Poziv k sprejetju uredbe, ki bo omogočala izvajanje predpisanega poklicnega zavarovanja

Sekcija za prevoz blaga, ki deluje v okviru GZS Združenja za promet, je ponovno pozvala Vlado in pristojnega ministra Luko Mesca k pripravi in sprejemu uredbe, ki bo določala merila in kriterije ter način in financiranje ugotavljanja delovnih mest, za katera so delodajalci dolžni plačevati prispevke za poklicno zavarovanje. Zakonski rok za pripravo uredbe je bil šest mesecev od uveljavitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), a je vse od leta 2013 nobena vlada ni sprejela. Na seznamu poklicev, za katere so delodajalci zaposlenim v tem poklicu dolžni plačevati prispevek, je tudi poklic voznika. Zato Sekcija za prevoz blaga vztrajno poziva k sprejemu uredbe. Prizadevanja GZS gredo trenutno v smer čim prejšnje reaktivacije delovanja delovne skupine za pripravo Uredbe o merilih in kriterijih za poklicno zavarovanje in njen sprejem po hitrem postopku.

 

Namen dodatnega pokojninskega zavarovanja (DPZ) je, da se zaposlenim, ki opravljajo posebno težka in zdravju škodljiva dela ter zaposlenim na delovnih mestih, ki po določeni starosti ne morejo več uspešno poklicno opravljati svojega dela, zagotovi poklicno pokojnino. Ta jim zagotavlja socialno varnost tudi če bodo morali trg dela zapustiti prej kot ostali zavarovanci, za katere sistem DPZ ne velja. ZPIZ-2, ki je stopil v veljavo s 1. 1. 2013, je naložil Vladi RS sprejem podzakonskega akta, ki bi uredil področje poklicnega zavarovanja. Do sedaj nobena vlada ni izpolnila te obveznosti. Zato to področje ostaja neustrezno urejeno do te mere, da se postavlja vprašanje legitimnosti postopkov nadzora, ki jih izvaja delovna inšpekcija.

GZS je že vrsto let vključena v različne delovne skupine, ustanovljene zato, da bi prispevale k ureditvi tega področja. Uredba bi bila pravna podlaga za delovanje dveh komisij, ki lahko presojata, katera so tista delovna mesta, ki jih je treba vključiti v sistem poklicnega zavarovanja. Brez veljavne uredbe ta presoja ne teče in tudi komisiji trenutno ne delujeta, ves ta čas pa tudi ni zagotovljeno ustrezno pravno varstvo delodajalcev z možnostjo revizije poklicev, ki ni bila opravljena od leta 1982.


Ob tem ko Sekcija za prevoz blaga poziva k nujni pripravi in sprejemu uredbe, opozarja tudi, da delovna inšpekcija intenzivneje nadzoruje prevozniška podjetja in nekateri postopki so se zaključili z izvršitvenimi odločbami. Zato zahteva moratorij, ki bo zagotavljal, da ne bo prihajalo do kršenja pravic delodajalcev, dokler se pravno ne uredi področje poklicnega zavarovanja.

Fotogalerija





 

Arhivi