Novice


Arhiv: Trgovinske ovire - Avstralija, Singapur, Egipt

Trgovinske ovire na tretjih trgih

Slovenija sodeluje v partnerstvu med Evropsko komisijo, državami članicami, podjetji ter gospodarskimi združenji, katerega namen je odprava trgovinskih ovir na tretjih trgih, kar lahko koristijo tudi slovenska podjetja.

Avstralija in Singapur

Prosimo za informacije s katerimi trgovinskimi ovirami se slovenska podjetja soočajo na trgih Avstralije in Singapurja ter v primeru trgovinskih ovir, ki niso zajete v spodnjih povezavah, tudi za kratek povzetek v angleščini.

Trgovinske ovire, ki so že prijavljene Evropski komisiji, so objavljene v bazi podatkov Access2Markets na sledečih povezavah:
Avstralija: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/barriers/results?isSps=false&countries=AU
Singapure: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/barriers/details?isSps=false&barrier_id=11840


V kolikor katera od ovir, s katerimi se podjetja soočajo, še ni registrirana v spletnem portalu »Access2Markets«, se trgovinske ovire lahko prijavijo preko Enotne vstopne točke in spletnega obrazca, ki je dosegljiv na povezavi: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/contact-form?type=COMPL_MA. Pred vložitvijo prijave so pri Evropski komisiji v okviru Enotne točke možne tudi predhodne poizvedbe (prenotifikacija) glede posameznih primerov. Zaupnost informacij je zagotovljena.

Egipt

Egipt postopno odpravlja oviro o obvezni uporabi akreditiva (letter of credit) kot plačilnega pogoja pri uvozu v državo, ki jo je Centralna banka Egipta (CBE) uvedla 12. februarja 2022, kar je povečalo administrativne postopke, stroške, zavlačevalo uvozni postopek in dejansko omejilo obseg uvoza glede na omejeno gotovino uvoznikov. Ovira je registrirana v bazi podatkov Access2Markets (https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/barriers/details?barrier_id=17262.)
27. oktobra 2022 je CBE objavila postopen preklic zahteve po akreditivu s popolno odpravo do decembra 2022.

Prosimo za delitev morebitnih dosedanjih izkušenj gledeizvajanja odprave ukrepa na terenu.

 

Seznam vseh registriranih trgovinskih ovir na tretjih trgih je dosegljiv na: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/barriers

 

Dodatne informacije:

- Sektor za trgovinsko politiko na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo

- Izvozno okno


Vabljeni k sodelovanju!

 

S spoštovanjem Ekipa GZS SPGZ.

Fotogalerija





 

Arhivi