Novice


Arhiv: Sprejet je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju (ZJN-3D)

Spoštovani,

obveščamo vas, da je Državni zbor na seji dne 21. februarja 2023 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju (ZJN-3D), ki je bil dne 3. marca 2023 objavljen v Uradnem listu RS št. 28. Zakon začne veljati trideseti dan po objavi v Uradnem listu, in sicer 2. aprila 2023.

V nadaljevanju navajamo nekatere spremembe.

1. Dopolnjuje se ureditev v okviru drugega odstavka 21. člena, po čemer bodo naročniki morali za evidenčna naročila, katerih vrednost je nad 10.000 EUR brez DDV, zagotoviti, da so vsi ponudniki, ki so oddali ponudbo, v 30 dneh od oddaje naročila pisno obveščeni o izboru. Namen ureditve je zagotoviti transparentnost postopkov javnih naročil. 

2. Dopolnjuje se tudi 46. člen, ki ureja postopek s pogajanji brez predhodne objave. Med drugim se dopolnjuje ureditev v okviru šestega odstavka, ki bo po novem določal, da naročnik v dokumentaciji navede in obrazloži razloge za izbiro tega postopka ter namero o izvedbi in obrazložitev pred začetkom postopka posreduje zagovornikom javnega interesa, kot jih določa zakon, ki ureja pravno varstvo na področju javnega naročanja.

3. Zaradi odločitve Ustavnega sodišča v zadevi U-I-180/19-23, z dne 5. maja 2022, se spreminja ureditev v okviru 67.a člena. Omenjeni člen vsebuje posebne določbe za javna naročila za izvajanje podpornih aktivnosti naročnika. Nova ureditev predvideva možnost naročnika preverjati ali je izvajalcu, podizvajalcu ali osebi, ki je članica upravnega, vodstvenega ali nadzornega organa izvajalca ali podizvajalca, ali osebi, ki ima pooblastila za njegovo zastopanje ali odločanje ali nadzor v njem, bila izrečena pravnomočna sodba zaradi kaznivega dejanja iz prvega odstavka 75. člena ZJN-3D. V okviru tega se spreminja tudi četrti odstavek 67.a člena ZJN-3D, ki ureja, da izvajalec ali stranka okvirnega sporazuma v roku, ki ga določi naročnik in ne sme biti daljši od 15 dni, predloži dokaze, da je sprejel zadostne ukrepe, s katerimi lahko dokaže svojo zanesljivost kljub obstoju okoliščin iz drugega odstavka 67.a člena. V primeru izpolnjene okoliščine, če izvajalec ne predloži dokazov ali naročnik oceni, da ukrepi ne zadoščajo, lahko naročnik takoj oziroma najpozneje 60 dni od poteka rok za preverjanje, začne nov postopek javnega naročanja. S tem je podana možnost uporabe popravnega mehanizma v izvedbenem obdobju. 

Z namenom primerljive ureditve, je s to spremembo povezana tudi dopolnitev 67. člena ZJN-3D. 

  1. Spreminja se 77. člen ZJN-3D, ki z namenom bolj celovitega in strukturiranega prikaza podatkov v enotnem informacijskem sistemu za potrebe postopkov javnega naročanja in izvajanja pogodb o izvedbi javnega naročila oziroma okvirnih sporazumov.

EKIPA GZS SPGZ

Fotogalerija





 

Arhivi