Novice


Arhiv: Vabilo na strokovno srečanje »MANJ IZGUB in ODPADA v VERIGI PRESKRBE S HRANO«

»Spoštujmo hrano, spoštujmo planet«

VABLJENI na strokovno srečanje

»MANJ IZGUB in ODPADA v VERIGI PRESKRBE S HRANO«

v četrtek 25. maja s pričetkom ob 11. uri na vrtu Gostilne Bric v Mirnu


Generalna skupščina Združenih narodov je kot del agende za trajnostni razvoj sprejela cilj SDG 12.3: »Do leta 2030 na svetovni ravni prepoloviti količino odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšati izgube hrane vzdolž proizvodne in dobavne verige, skupaj z izgubami po spravilu pridelka.«

Države za dosego pomembnega globalnega cilja uvajajo različne mehanizme in novo zakonodajo. Strategija za manj izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano v Sloveniji temelji na

§ načrtih za ravnanje z odpadno hrano,
§ preprečevanju nastajanja odpadne hrane in
§ programih za ugotavljanje težav, zaradi katerih nastaja odpadna hrana.

O stanju na področju ravnanja s hrano v Sloveniji, o varni hrani ter vzrokih za nastajanje odpada in izgub hrane v živilski verigi, o vlogi kulinarike v turizmu in z njim povezanim trajnostnim konceptom delovanja ter o pomenu izobraževanja in vključevanja mladih v gastronomijo prihodnosti nam bodo v STROKOVNIH PRISPEVKIH spregovorili:


·         Tadeja Kvas Majer, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

·         Doris Urbančič Windisch, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport 

·         Prof. Emil Juvan, UP Fakulteta za turistične študije - Turistika

·         Dejana Baša, Turistična zveza Slovenije

 

Predstavitvam sledi OMIZJE z možnostjo vprašanj udeležencev.

 

Zaključek srečanja bo obogatila kulinarična predstava KUHINJE BREZ ODPADA z uporabo sezonskih povrtnin, med njimi belih špargljev-belušev, ki so paradni konj destinacije Miren Kras.

Za nas bodo kuhali trije predstavniki trajnostne kulinarične znamke Krasna kuhnja: Katjuša Batistič iz Gostilne Bric, Darja Makorič iz Gostilne Makorič in Jasmina Golob iz Gostilne Štirna.

 

Vljudno prosimo, da vašo udeležbo na strokovnem dogodku potrdite na info@mirenkras.si do 23. 5. 2023. Za več informacij lahko pokličete na 051 662 009.

 

Ne zamudite priložnosti za pridobitev pomembnih aktualnih informacij ter novih znanj za dvig kompetenc in ohranjanje dolgoročne konkurenčnosti. Dobrodošli!


VABILO

Fotogalerija





 

Arhivi