Novice


Arhiv: 23. maja 2023 se bo v Vili Vipolže v Goriških Brdih odvila 3. mednarodna konferenca Vodikov ekosistem Severnega Jadrana 2023

Vodik je prepoznan kot ključni element na poti do ogljično nevtralne družbe. V Evropi nastajajo regionalni vodikovi ekosistemi, ki so pomemben korak k razvoju trajnostnega gospodarstva. Na mednarodni konferenci v Novi Gorici konec leta 2021 je dobila podporo odločevalcev ideja o razvoju 1. transnacionalne vodikove doline na svetu – »Dolina vodika Severnega Jadrana« (North Adriatic Hydrogen Valley). Ta projekt je povezal industrijsko, odločevalsko in raziskovalno sfero ter lokalne oblasti iz Slovenije, Hrvaške in Italije – Furlanije – Julijske krajine.

Cilj letošnje konference je pospešiti aktivnosti, povezane z razvojem projekta »Dolina vodika Severnega Jadrana«, ki je bil septembra 2022 prijavljen na HORIZON in 31. januarja 2023 razglašen za najboljšo vodikovo dolino leta 2023 v EU. Projekt, ki povezuje partnerje iz navedenih treh držav, ponuja regiji izjemen razvojni potencial; regija severnega Jadrana in znotraj tega tudi naša Goriška regija ima tako priložnost postati pomembna destinacija EU na področju razvoja in implementacije vodikovih infrastruktur v smeri hitrejšega energetskega prehoda.

Ponosni smo, da je med organizatorji naša članica, družba Ecubes d.o.o. Direktor družbe že skoraj desetletje deluje na področju razvoja vodika in je ključni iniciator prve čezmejne vodikove doline v EU in svetu.    Pomembno vlogo v pripravi in spodbujanju razvoja projekta je v naši regiji odigral tudi Salonit Anhovo d.d. z dr. Tomažem Vukom na čelu.

Kot zapisano, je bil projekt v začetku letošnjega leta razglašen za najboljši vodikov projekt in zato so projektni partnerji tudi pridobili sofinanciranje EU v višini 25 mio EUR.

Poleg družbe Ecubes so glavni organizatorji konference še Clean Hydrogen partnership s podporo Hydrogen Europe in Hydrogen Europe Research. Soorganizatorji pa smo Gospodarska zbornica Slovenije, Severno Primorska gospodarska zbornica, Hrvatska gospodarska zbornica ter Confindustria Udine in Confindustria Alto Adriatico.

Fotogalerija





 

Arhivi