Novice


Arhiv: Gospodarstvo je hrbtenica Slovenije

Odmevi

Gospodarstvo je hrbtenica Slovenije

»Gospodarstvo potrebuje stabilno in konkurenčno poslovno okolje. Zapleteni postopki, birokratske ovire itd. - vse to otežuje ustanavljanje novih in predvsem ohranjanje poslovanja starih podjetij. Zmanjševanje davčnih bremen, še posebej plač, poenostavitev davčnih postopkov in spodbujanje investicij s pravičnimi davčnimi olajšavam. Tako za investitorje kot tudi za podjetja, ki investicije prejemajo, so ključni ukrepi za izboljšanje poslovnega okolja in konkurenčnosti,« je povedala Marjana Majerič, izvršna direktorice za področje strateškega razvoja in internacionalizacijo na GZS na konferenci Kapitalski trgi 2023, na kateri so razpravljali o investiranju v trajnostni razvoj in financiranje odgovornega lastništva.

 

Majeričeva je izpostavila tudi Strateški načrt razvojnega preboja Slovenije. Dokument temelji na zelenem prehodu in digitalizaciji, reindustrializaciji, povezljivosti ter vlogi države in finančnega sistema. »Naredili smo domačo nalogo vlade, da se ne bi zlomila slovenska hrbtenica, tj. gospodarstvo, ki je ključni vir za financiranje šolstva, zdravstva in infrastrukture, kulture, športa in nenazadnje tudi plač javnih uslužbencev - če sem malo poetična,« je dejala Marjana Majerič.

 

Omenila je tudi zavezništvo med gospodarstvom, znanostjo in politiko o razvoju blaginje Slovenije in poudarila, da je potrebno sprejeti odločitve za strateške veje slovenske industrije in tudi ustrezno decentralizacijo po regijah, kar potem vodi tudi k uravnoteženemu in enakomernemu gospodarskemu in regijskemu razvoju. Za to potrebujemo infrastrukturo, 3. razvojno os, modernizacijo železnic, konkurenčnejši javni potniški promet. Potrebujemo tudi odločnejšo in jasnejšo politiko internacionalizacije, mednarodne vpetosti in vpetosti v strukture EU, kjer se sprejemajo ključne odločitve.

Fotogalerija





 

Arhivi