Novice


Arhiv: Gospodarstvo ne more nositi še bremena dolgotrajne oskrbe

Gospodarstvo ne more nositi še bremena dolgotrajne oskrbe

Delodajalske organizacije, članice ESS, smo bile neprijetno presenečene, da je bil v ponedeljek na dopisni seji vlade obravnavan in potrjen predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki prinaša dodatne obremenitve za gospodarstvo. Tak predlog je tudi v nasprotju z obljubami vlade, ki je ob napovedi reform kot enega od ciljev navedla ravno razbremenitev stroškov dela.

 

Predlog zakona predvideva uvedbo dodatnega prispevka, in sicer en odstotek prispeva zavarovanec, drugi odstotek pa delodajalec, kar bo dodatno obremenilo plače. Te so v Sloveniji, v primerjavi z ostalimi državi EU, že sedaj nadpovprečno obremenjene. Dodatni prispevki bodo še zmanjšali konkurenčnost Slovenije in njeno privlačnost za tuje investitorje in delavce.

 

Predlog zakona je sicer obravnavala pogajalska skupina Ekonomsko socialnega sveta, vendar ni dosegla niti minimalnega soglasja socialnih partnerjev. Predlog zakona pa ni bil obravnavan na Ekonomsko socialnem svetu in zato predstavlja procesno kršitev socialnega dialoga oz. kršitev Pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta. Čeprav je vlada ob nastopu mandata poudarjala pomen socialnega dialoga in vključitve socialnih partnerjev v vse bistvene zakonodajne spremembe.

 

Dodatno, predlog financiranja ni bil niti predmet javne razprave, saj je bil v javno objavljenem predlogu zakona del, ki se tiče financiranja, izključen.

 

Delodajalske organizacije zato predlagamo, da se v nadaljnjih postopkih financiranje izloči iz tega zakona in se ta del uredi v posebnem zakonu o financiranju dolgotrajne oskrbe. S tem bi pridobili nekaj dodatnega časa za iskanje drugačnih oziroma alternativnih rešitev.

Fotogalerija





 

Arhivi