Novice


Arhiv: Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost - pripombe do: 7. 8. 2023

Spoštovane direktorice, spoštovani direktorji,

 obveščamo vas, da je v fazi medresorskega usklajevanja Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (predlog ZDDV-1). Namen sprememb in dopolnitev je prilagoditev nacionalne zakonodaje direktivam EU in sodni praksi Sodišča EU.

 V nadaljevanju navajamo nekatere spremembe in dopolnitve, ki jih predvideva Predlog ZDDV-1.

  1. Prenos Direktive 2020/284
  • 3. člen predloga ZDDV-1 ureja novo obveznost vodenja evidence in poročanja ponudnikov plačilnih storitev o čezmejnim plačilnih transakcijah davčnemu organu (FURS). Gre za vzpostavitev sistema katerega namen je nadzor nad obračunavanjem DDV in odkrivanje morebitnih goljufij.
  • FURS bo prejete informacije poslal v osrednji elektronski sistem informacij o plačilih (CESOP), kjer se bodo združevale plačilne informacije na ravni EU.
  • Plačilo bi se štelo za čezmejno, kadar se plačnik nahaja v eni državi članici, prejemnik plačila pa v drugi državi članici, na tretjem ozemlju ali v tretji državi.
  • Nova pravila za ponudnike plačilnih storitev bi začela veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa bi se začela 1. 1. 2024.

 Uskladitev z Direktivo Sveta (EU) 2022/890

  • Predlaga se sprememba veljavnosti uporabe mehanizma obrnjene davčne obveznosti za primer trgovanja s pravicami do emisij toplogrednih plinov. Uporaba tega mehanizma se bi podaljšala do 31. decembra 2023.

 Z namenom, da se v postopek sprejemanja zakonodaje vključi stališča članov GZS in pridobi tudi dodatne predloge, vas prosimo za posredovanje predlogov k priloženemu zakonu.

Vaše morebitne pripombe in predloge posredujte do 7. avgusta 2023  na naslov: pravnasluzba@gzs.si.

EKIPA GZS SPGZ

Pripravila: Pravna služba GZS

Fotogalerija





 

Arhivi