Novice


Arhiv: Odgovor Ministrstva za obrambo na pobudo GZS SPGZ za spremembo Zakona o varstvu pred utopitvami (ZVU) in Pravilnika o reševalcih iz vode

Spoštovani člani GZS SPGZ,

Na pobudo GZS SPGZ v  zvezi z spremembo Zakona o varstvu pred utopitvami (ZVU) in Pravilnika o reševalcih iz vode prejeli spodbuden odgovor Ministrstva za obrambo. Sporočajo, da so že začeli s pripravo spremembe predpisov s področja varstva pred utopitvami, ki jih je treba dopolniti, nekatere določbe prilagoditi sedanjim razmeram, ugotovljena odstopanja pa odpraviti.

Strinjajo se z našimi navedbami, da je treba za zmanjšanje tveganja pojavnosti nesreč pri izvajanju dejavnosti na divjih vodah najprej dobro usposobiti vodnike in določiti normative za velikost skupine, ki jo lahko pri posamezni panogi relativno varno in nadzorovano obvlada vodnik ali inštruktor. Kot pravijo, so potrebo po tem izrazile tudi inšpekcijske službe, saj teh normativov sedaj veljavni zakon ne določa natančneje, prav tako pa nikjer ni bolj podrobno opredeljena obvezna osebna in zaščitna oprema. Menijo, da bo področje mogoče ustrezno urediti le s celovitim pristopom in sodelovanjem vseh deležnikov, zato našo pobudo in željo za aktivno sodelovanje pri pripravi sprememb pozdravljamo. Naše predloge bodo preučili, uprava pa bo predvidoma septembra organizirala več dogodkov, na katerih bodo imeli vsi prejemniki naše pobude možnost predstaviti rešitve in predloge za spremembo predmetne zakonodaje.

V prilogi najdete vsebino pobude GZS SPGZ in odgovor Ministrstva za obrambo.

EKIPA GZS SPGZ

 

Fotogalerija





 

Arhivi