Novice


Arhiv: Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

Od sobote, 16. septembra, velja odredba o določitvi poklicev in dejavnosti, ki so nujni za odpravo posledic poplav in plazov in v katerih se lahko zaposlujejo tuji delavci. Odredbo je izdal minister za delo v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP), ki je začel veljati 2. septembra.

Odredba določa poklice, v katerih lahko delodajalci zaradi odprave in preprečitve posledic poplav in plazov zaposlujete tuje delavce na podlagi ZIUOPZP. Pri tem je pomembno, da takšni delodajalci že izvajate dejavnosti z delavci iz poklicev, v katerih želite zaposliti tuje delavce.

Ravno tako velja poudariti, da tuje delavce v omenjenih poklicih za namen odprave posledic poplav in plazov lahko zaposlite delodajalci iz dejavnosti A, B, C, D, E, F, G, H, Q in S, kot jih določa Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2008).

V navedenih poklicih, ki jih na trgu dela primanjkuje in so nujno potrebni za odpravo posledic poplav in plazov, bo v skladu z ZIUOPZP omogočen hitrejši začetek dela tujih delavcev, državljanov tretjih držav, ki za vstop in bivanje v Sloveniji ne potrebujejo vizuma.

Fotogalerija





 

Arhivi